– Vi blev lite tagna på sängen. Vi fick reda på det innan, men inte med så långt varsel, säger Frida Hellblom, miljöinspektör i Vallentuna.

Sedan i maj är slussen i Åkers kanal i grannkommunen Österåker stängd för renovering så inga båtar kan passera. Avstängningen kommer att pågå året ut och även nästa sommar. Det påverkar den som tänker sig att ta båten vattenvägen från Garnsviken ut till Trälhavet.

Långhundraleden populär

För en tid sedan informerade kommunen Vallentunaborna om stoppet på sin webbsajt, men berörda tycks ta beskedet med ro.

– Jag fick veta det för ungefär en månad sedan, säger Mir Grebäck von Melen, utvecklingsledare friluftsliv i Vallentuna kommun.

– Men det har inte varit några reaktioner till mig, inte från markägare heller. Jag vet inte varför. Längs Långhundraleden står det ju båtar hela vägen. Det är en väldigt populär led.

Hon har själv paddlat leden och har förståelse för att Österåker renoverar den gamla slussen från början 1800-talet.

– Det är tråkigt att inte kunna paddla hela leden, men man förstår att det behövs. Det är inte en så trevlig plats, säger hon.

För den som trots allt vill passera slussen kommer det att finnas möjlighet. Men då får man bära sin kanot på gång- och cykelvägen som går längs kanalen, uppger Österåkers kommun.

Arbetena med slussen beräknas vara klara hösten 2022.