På tisdagen inleddes en rättegången där två personer står åtalade för grova stölder och grovt häleri.

Störde bilars lås

Utredningen började i mars när polisen hittade en störsändare i jackfickan på en man i centrala Stockholm. En störsändare slår ut signalen från en elektronisk bilnyckel och trots föraren tror att denne låst bilen förblir den alltså olåst. Efter en husrannsakan i mannens bostad hittade polisen bland annat ett 50-tal datorer och dyra märkesvaror, till ett värde av över en miljon kronor.

Enligt polisen skedde de flesta de flesta stölder på Östermalm och i city.

– Att ta sig in i fordon med hjälp av störsändare är dessvärre väldigt vanligt och jag vill verkligen uppmana alla att kontrollera så att bilen verkligen är låst när man lämnar den eller det bästa är att inte lämna värdesaker alls i bilen, säger Monica Krüger, vid gränspolishetens utredningsgrupp.

400 varor hittades

Den här sortens brott brukar inte klaras upp. Därför är polsen extra nöjda med att de fått ihop den här utredningen som innefattar runt 400 varor. Minst 35 målsägare kan få tillbaka det som stulits från dem.

Ytterligare en man har knutits till brotten. Nu ställs båda inför rätta åtalade för 22 fall av grov stöld samt grovt häleri.