ODLINGSSUGNA. Nurani Nimpuno, Petra Hedbom och Gerard Ross med hunden Peanut förbereder lite av årets odlingar i Sankt Göransparken. De tycker odlingslådorna har lett till en fin gemenskap mellan grannarna i området. Foto: Pekka Pääkkö

Stadsodling har lyft Sankt Göransparken

Sankt Göransparken har fått många klagomål genom åren – men odlingar har gett parken ett lyft enligt stadsdelen och odlarna. Nu ska stadsdelen testa samma koncept vid en annan plats som pekats ut som otrygg

  • Publicerad 07:00, 17 apr 2021

Sankt Göransparken har de senaste åren varit ett av stadsdelens fokusområden då flera Kungsholmsbor har upplevt området som otryggt. Det har bland annat kommit in klagomål om människor som öppet injicerar droger och kanyler som ligger kvarlämnade.

För fem år sedan sjösattes ett försök med stadsodling i parken, ett sätt att få mer aktivitet och öka känslan av trygghet.

Parken vid Fridhemsplan ska bli tryggare – med odlingar

Starten var lite trög men de senaste åren har både intresset för odling och aktiviteter ökat rejält, enligt Patrik Sjöberg, som har odlat i parken sedan det började.

Dessutom har staden bland annat byggt en ny lekplats –bostäder byggs där den gamla låg – och en boulebana vilket också har lockat fler.

– Det är kanske mindre av missbruk nu, men framförallt är det fler som vistas här. Det är en annan ”vibe” här nu, säger Patrik Sjöberg.

- Vi bor ju i en stad och alla har rätt att vara i parken men det är komplext. För oss som bor i närheten är det som att vi har fått något nytt.

Så tycker Kungsholmsborna om tryggheten

Petra Hedbom, som började odla förra året, är inne på samma linje.

– Nu ser man ofta någon som till exempel håller på här vid lådorna, eller sällskap som har picknick så det känns mer levande, säger hon.

NÖJDA. Patrik Sjöberg har odlat i parken sedan starten för fem år sedan, och parkingenjören Helena Åkerlindh är nöjd med satsningen på odlingslådorna. Foto: Pekka Pääkkö

Prunkande. Så här såg odlingslådorna ut förra sommaren. Foto: Privat

I lådorna odlas en blandning av allt ifrån tomater till chili och kinesiska grönsaker, och grödorna har i stort sett blivit lämnade i fred, berättar trion på plats. Odlingen har även stärkt gemenskapen mellan grannarna och odlingsföreningen samlar både unga som äldre och olika nationaliteter enligt trion.

– Förra sommaren var det fantastiskt här. Vi hjälps åt med att till exempel vattna om till exempel någon är bortrest. Det blir en trevlig stämning med grannarna, säger Nurani Nimpuno.

– Vi tänkte även att det kunde vara en kul och pedagogisk grej att göra med barnen.

Nu ska odlingen utökas med ytterligare nio lådor, och föreningen har kö på intresserade.

Dessutom ska stadsdelen testa samma koncept med stadsodling vid Kristinebergshöjden. Även här är en av anledningarna att invånare har upplevt den som otrygg.

Där ska ett gäng pallkragar ställas upp för sugna att odla i gratis och om intresset är tillräckligt är planen att bilda en odlingsförening även där som kan driva den vidare.

Är det här något ni vill göra på fler platser?

– Ja, men det finns inte så mycket plats på Kungsholmen. Men det här är ett bra exempel på hur det kan fungera, inte bara för tryggheten men också för att folk lär känna varandra och det blir en gemenskap, säger Helena Åkerlindh, parkingenjör vid Kungsholmen.

HJÄLPS ÅT. När någon exempelvis är borta eller inte kan fixa så hjälpa man åt med odlingslådorna säger både Nurani Nimpuno och Petra Hedbom Foto: Pekka Pääkkö

BLANDNING. I lådorna har alltifrån tomater till chilli odlats. Foto: Pekka Pääkkö

Så får du odla i Kristineberg

Vid Kristinebergs slottsväg 14 ska stadsdelen, med start första veckan i maj, köra en prova på-odling med cirka 15 pallkragar. Stadsdelen står för lådorna och jorden, odlarna för själva grödorna och jobbet. Intresserad? Anmäl intresse senast den 25 april till kungsholmen@stockholm.se

NYTT FÖRSÖK. Här vid Kristinebergshöjden ska stadsdelen satsa på en ny stadsodling för att öka trygghet och aktivitet i området. Foto: Per Brandt

Mer stadsodling i stan

Från och med första juli går det att söka tillstånd hos trafikkontoret för att använda offentlig mark till stadsodlingar.

Odlar man på mindre än sex kvadratmeter tar staden inget betalt.

För större odlingar startar stadens avgift på 200 kronor om året. Kostnaden varierar beroende på odlingens storlek och placering.

Polisen, som också måste godkänna odlingen, tar ut en avgift.

Visa merVisa mindre