Bosättning. Övernattningar har hittills skett i skogspartierna i Vinsta, men också på parkeringarna i området. Sussanna Halldin Olsson informerade om insatsen för stadsdelsnämnden. Foto: Karina Karlström/Anders Björklund

Stadsdelsdirektören: Olovliga bosättningar i Vinsta ska bort

I Vinsta övernattar folk i bilar. Nu ska staden och polisen se till att det blir ett slut på olovliga parkeringar och bosättningar i området. – Det skapar oreda och otrygghet, säger stadsdelsdirektören Susanna Halldin Olsson.

  • Publicerad 18:45, 20 sep 2021

Den kommande insatsen mot parkeringarna och bosättningarna som enligt Hässelby-Vällingbys stadsdelsförvaltning sker olovligen presenterades vid stadsdelsnämndens senaste möte.

Arbetet kommer att pågå under flera veckor .

– Syftet är att de inte ska vara kvar, för det skapar oreda och otrygghet, sade stadsdelsdirektören Susanna Halldin Olsson under mötet.

I skogen och på parkeringar

Enligt stadsdelsförvaltningen sker även nedskräpning i området och personal som jobbar i området har hindrats från att komma åt sina parkeringsplatser.

De nattliga lägren ska enligt förvaltningen ske mellan Johannelunds tunnelbana och Lövstavägen samt i skogspartierna mellan Johannelunds tunnelbana och Coop-området. Personal i området pekar även ut att folk sovit i bilar på parkeringarna här.

Ledamoten: "Känns inte tryggt"

Liberalernas ledamot Fatima Nur påpekade under mötet att känslan av otrygghet i Vinsta kommer att öka i takt med höstmörkrets intåg för de som kommer nära till fots eller på cykel.

– Det är bra att det sker. Både Coop och Willys har öppet till klockan 21 och det känns inte tryggt att gå dit och handla då. Samtidigt är det bra att de erbjuds hjälp till dem, säger hon.

Bakom planerna står stadsdelsförvaltningen i samarbete med, trafikkontoret, företagarföreningen VHV, stadens EU-team och polisen. Tanken är att få personerna att flytta på sig genom samtal och information.

I sista hand ska polisen se till att bosättningarna och de olovliga parkeringar upphör.

Först samtal och hjälp

Fredrik Skoglund, avdelningschef på vuxenenheten i Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning, förklarade EU-teamets roll i insatsen.

– Man har en dialog med dem och de kan erbjudas hemresa. De kan också erbjudas logi och mat under en period tills de hinner tänka till och kan planera. EU-teamet och polisen kommer inte bara avlägsna dem. Men är det så att du inte kan försörja dig i ett land, då får du i slutändan helt enkelt resa hem, säger Fredrik Skoglund.

Mitt i har även fått information om bosättningar i Vällingby. Men här ligger ansvaret för att starta insatser på fastighetsägarna enligt förvaltningen.

Återvinning. Personal i området berättar att bilar även stått parkerade vid återvinningsstationen. Foto: Anders Björklund

EU-teamet

Stockholms stads EU-team erbjuder stöd till EU-medborgare som befinner sig i en socialt utsatt situation.

Insatserna ska motverka utsatthet och utanförskap, samt tillgodose basala behov såsom logi, enklare måltider, stöd och rådgivning.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre