Hoppfull. Stockholm har inte haft kommunala lånecyklar sen City bikes plockades bort 2018. Nu hoppas Daniel Helldén att den juridiska striden om upphandlingen kan vara över. Foto: Katja Annola & Linda Gren

Stadens lånecyklar kan komma tillbaka – nästa vår

Efter en utdragen överklagandekarusell hoppas trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) att Stockholm på nytt kan få lånecyklar – men först nästa vår. En ny dom ger grönt ljust för stadens upphandling.

  • Publicerad 08:52, 6 maj 2021

Även om jag är luttrad så hoppas jag att det här håller.

Det är två domslut som kommit under våren som gör att trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) anar slutet på den utdragna striden om stadens upphandling av kommunala hyrcyklar.

Det är företaget Voi som i flera instanser har överklagat upphandlingen i hopp om att stadens kontrakt med konkurrenten Marfina ska rivas upp. I potten ligger ett sjuårigt avtal som beräknas vara värt 400 miljoner kronor.

Staden får rätt i domstol

Nu har Voi lidit bakslag både i Högsta förvaltningsdomstolen och senast i förvaltningsrätten, som slår fast att upphandlingen har gått korrekt till. Bolaget kan visserligen överklaga den senaste domen, men då krävs ett prövningstillstånd hos kammarrätten.

Inga kommunala hyrcyklar till sommaren

Och Daniel Helldén anser att domen är tydlig.

– Det känns tydligt och klart att Voi inte har rätt i de här punkterna. Även om jag är luttrad så hoppas jag att det här håller och att de inte överklagar igen, säger han.

Mitt i har sökt Voi som skriftligen svarar att man ska gå igenom domen och att man därefter ska ta ställning i frågan.

Hoppas på nästa vår

Om domen vinner laga kraft senare i maj ska hyrcyklarna placeras ut i Stockholm nästa vår enligt avtalet med Marfina. Företaget får rulla ut cyklarna tidigare än så men staden kan inte ställa några sådana krav, uppger Daniel Helldén.

– Stockholmarna har väntat på att få tillbaka ett lånecykelsystem. Det har varit otroligt tråkigt att vi varit utan det så länge. Vi hade behövt det nu under corona. Kan vi nu få slut på det här så vore det jättebra för alla, säger han.

Lång karusell med överklaganden

År 2018 löpte avtalet mellan staden och företaget Clear Channel, som tidigare hade City bikes, ut. Samma år ogiltigförklarades stadens första upphandling av nya hyrcyklar.

Våren 2019 vann Voi en ny upphandling. Den överklagades av konkurrenten Marfina och Voi blev av med kontraktet, bland annat för att delar av det varit på norska och engelska.

Staden gav istället Marfina kontraktet eftersom deras anbud var det enda som återstod.

Det här har Voi överklagat. Företaget fick först rätt i förvaltningsrätten. Kammarrätten anser dock inte att staden brutit mot lagen. Den domen har nu fastställts av Högsta förvaltningsdomstolen.

Förvaltningsrätten har också underkänt Voi:s övriga invändningar som tidigare inte hade prövats av rätten. Den domen kan överklagas.

Visa merVisa mindre