I fjol blev delar av Rinkeby, Husby, Tensta och Spånga centrum så kallade LOV3-områden; platser som blivit godkända för ordningsvakter att patrullera inom.

Nu vill staden satsa ännu mer på ordningsvakter, och ansöker om tillstånd för centrala Akalla, längs i princip hela Sibeliusgången. De ansöker samtidigt om ett mindre område utanför Kista tunnelbanestation, norr om busstorget.

– Efter att det sattes upp kameror i Husby kan man se att en viss del av problematiken som fanns där istället flyttat till Akalla. Det har varit ordningsstörningar, drogförsäljning och skadegörelse. En stor del av de anmälda brotten i området är av mängdbrottskaraktär – enklare brott som inte alltid kan prioriteras av polis, säger trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD).

Satsar 15 miljoner mer

I år lade staden 80 miljoner kronor på ordningsvakter. När nästa års budget presenterades häromveckan meddelade staden att de till 2021 utökar satsningen till 95 miljoner kronor.

– Vallöftet var att vi skulle anlita 100 ordningsvakter. Det har vi redan klarat av, men det här innebär att vi kan satsa på att anlita ännu fler och bli ännu bättre, säger Erik Slottner.

Vad kan ordningsvakter göra för att öka tryggheten?

– De har befogenheter att avvisa personer, tillfälligt omhänderta och avbryta pågående kriminalitet. Bara det faktum att de finns på plats gör att medborgarna känner sig tryggare enligt undersökningar, säger Erik Slottner, och fortsätter:

– Dessutom har de i och med det nya polishuset i Rinkeby nu även ett nära samarbete med polisen, och kan tillkalla dem snabbt när det behövs, eller avlasta dem i fall där ett polisiärt ingripande kanske inte är nödvändigt.

När Mitt i tidigare i våras besökte Rinkeby för att prata om hur invånarna upplever ordningsvakternas närvaro vittnade några om övervåld. Är det något ni haft problem med?

– Vi har inte fått in några anmälningar på just våra ordningsvakter, men hur det är med andra instansers ordningsvakter kan jag inte svara på. Vi är noggranna med vilka vi rekryterar, och våra ordningsvakter får utöver den vanliga utbildningen även en två veckors lång utbildning från Stockholms stad, där man går igenom saker som jämställdhet, rasism, orosanmälningar med mera, vilket jag tror är väldigt viktigt, säger Erik Slottner.