Vintervädret ser ut att hålla i sig och inom några dagar ska spår vara preparerade och klara för åkning på flera anläggningar, meddelar staden. Foto: Mostphotos/Stefan Källstigen/arkiv

Staden backade om skidspåren – snökanonerna i gång

Vintersporten har drabbats hårt av Stockholms nedstängning, och det har inte maskinpreparerats några skidspår. Men nu kommer nya besked – flera anläggningar öppnar nu.

  • Publicerad 15:26, 14 jan 2021

Beskedet från Stockholms stad om utebliven spårning har i veckan fått många skidentusiaster att gå i taket.

Men under torsdagen kom nya besked – Stockholms stad har tillsammans med Smittskydd Stockholm beslutar om att börja producera snö och anlägga skidspår vid Gärdet, Spånga IP, Lövsta motionsspår, Hellasgården och Ågesta.

"Gäller att följa restriktionerna"

Under dagen har snö börjat tillverkas och om några dagar ska skidsugna kunna åka. Staden har kommit fram till att skidspåren är att räkna mer som spontanidrottsplatser än idrottsanläggningar, och det är därför man nu har ändrat sig.

– Det känns jättebra att vi kan genomföra det här på ett smittsäkert sätt nu när det har blivit vinterväder, det har varit ett långt och tråkigt jullov för många stockholmare. Samtidigt är läget allvarligt och sjukvården är i ett ansträngt läge, så det gäller fortsatt att hålla avstånd och följa restriktionerna, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

Mer snö väntas – men inga skidspår

Inga spår på stadion

På Stockholms stadion blir det däremot inga skidspår ännu, där anser staden att gällande restriktioner inte är möjliga att följa. Även skridskobanorna hålls fortsatt stängda – på uppmaning av Smittskydd Stockholm.

– Men vi står redo att öppna så fort läget förbättras. Det sker möten kontinuerligt med kommunerna och Smittskydd Stockholm om det här och så fort det finns möjlighet är vi redo att öppna upp, säger Karin Ernlund.

Kommunen säger ja till skidspår men nej till spolad is

Kan komma nya besked

Under fredagen ska Smittskydd Stockholm ha möte med kommunerna i länet samt länsstyrelsen för att prata om rekommendationerna. Det kan det komma nya beslut beslut om att öppna upp ytterligare verksamheter. Bland annat förbereder staden för skridskoåkning på sjöisar, även om isen ännu inte är tillräckligt tjock.

Men om det kalla vädret håller i sig några dagar till och det bildas en kärnis på 20 centimeter på stadens sjöisar, så kommer dessa att plogas, skriver staden på sin webbplats.
Detta gäller i så fall sjöisbanorna på sjöarna Trekanten, Långsjön, Magelungen, Drevviken, Lillsjön, Judarn samt Kyrksjön.

S-kravet: Öppna för vinteridrott nu

Bra att hålla koll på om du ger dig ut på isen

Isen har börjat lägga sig på sjöarna i länet och många är säkert sugna på att ge sig ut och åka skridskor. Stockholms stad har meddelat att man kommer att ploga flera sjöar så snart isen är minst 20 centimeter tjock.

Organisationen Issäkerhetsrådet uppmanar den som ger sig ut att vara extra till extra försiktig just nu när det ligger snö på nyisar. Isens tjocklek och bärighet blir mer svårbedömda och därmed ökar risken för att gå igenom. Snön dämpar ljud och kan skymma svagheter i isen, skriver Issäkerhetsrådet i ett pressmeddelande.

Tänk på det här för ökad säkerhet på isarna

  • Undersök isens bärighet innan du går ut på den. Stanna på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig.
  • Gå inte ut ensam på isen. Att själv ta sig upp om isen brister kan vara svårt.
  • Ta hjälp och råd från erfarna om du är osäker.
  • Att kolla med närboende eller fiskeklubbar kan vara en bra idé för att skaffa sig en bra bild av isläget.
  • Ta med säkerhetsutrustning som till exempel ispik, isdubbar och säkerhetslina. Placera mobilen i ett vattentätt fodral och värmeisolerande ficka.
  • p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'}

    Hög fart ökar risken att komma långt ut på svaga isar, så ta det lugnt.

 

Källa: Issäkerhetsrådet, en sammanslutning av räddnings- och friluftsorganisationer, har samlat ett antal råd på sin hemsida.

 

Visa merVisa mindre