Turerna kring Medeltidsmuseets framtid på Helgeandsholmen har varit många.

Först skulle museet behöva flytta, men efter massiva protester i fjol gav riksdagsstyrelsen beskedet att det trots allt skulle kunna få vara kvar.

”Frågan blir i stället hur”

På onsdagen togs frågan upp av riksdagsstyrelsen – som kom överens om att Medeltidsmuseet ska vara kvar på platsen.

– Frågan blir i stället hur det ska gå till och ifall intresset av att ha ett besökscentrum till Riksdagen jämte går att förena med intresset av att bevara museet, säger riksdagsledamoten Henrik Vinge (SD) till SVT.

– Målet bör vara att både fasta och lösa föremål åter kan placeras i museet. Ifall utredningen visar på att det ej är möjligt att kombinera besökscentrum till riksdagen med museum så måste museet ges företräde, skriver Gabriel Kroon, SD:s gruppledare i stadshuset, i ett mejl till Mitt i.

Museet har redan börjat packa ihop – hur ser du på det?

– Staden bör avbryta processen med att flytta museet till Börshuset. Istället bör de arbeta aktivt för att påverka utredningen och ställa sig positiva till att återöppna museet på Helgeandsholmen, skriver Gabriel Kroon.

Tre vägar framåt

Enligt beslutsunderlaget ska i huvudsak tre alternativ utredas:

• Att riksdagsförvaltningen har ett eget museum på platsen, men samarbetar med Medeltidsmuseet om utställningar och stadsvandringar.

• Att det i museets regi hålls utställningar och visningar vars placering i lokalen kan varieras.

• Att museet hyr en bit av lokalen och där får sköta verksamheten helt i egen regi.

Redan börjat packa ner

Arbetet med att packa ner museet har pågått sedan det stängde i november förra året. När nyheten kom i december att riksdagsstyrelsen kanske skulle ta beslut om att utreda om museet kunde vara kvar så möttes det inte med glädje från stadens håll.

Kulturborgarrådet Torun Boucher (V) pekade på att de i två års tid förberett flytten till Stortorget och att dela lokaler på Helgeandsholmen inte skulle räcka för museets behov.

Hon menade då även att staden inte kunde pausa arbetet med flytten i väntan på vad riksdagen kommer fram till. I stort förändrar det nya beslutet inte den ståndpunkten.

– Om riksdagsförvaltningen själva kan göra ett eget museum om demokrati och ha utställningar där är det en jättebra idé. Det är vi gärna behjälpliga med. De två andra förslagen är på premisser som inte gynnar museet, säger Torun Boucher.

Annars säger beslutsunderlaget från riksdagsstyrelsen inte mycket nytt, menar hon.

– Vi får inte ett riktigt Medeltidsmuseum med de alternativ som ställs fram. Slutsatsen är att vi oavsett behöver ett eget museum i Börshuset.