Med murverk i natursten och tegel, och ett praktfullt småspröjsat burspråk, är Tofslärkan 7 rustik och elegant på samma gång.

Men för ägaren Svenska Bostäder finns det ett stort problem med fastigheten på Odengatan 3, högst uppe i hörnet vid Vallhallavägen. Den innehåller nämligen kontor.

– Svenska Bostäders kärnuppgift är att bygga och förvalta just bostäder, och jag är mån om att man ska renodla beståndet, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd och tillika styrelseordförande i Svenska Bostäder.

"Inte lönsamt med ombyggnad"

Fastigheten Tofslärkan 7 byggdes 1909-1910 som ett bostadshus och detaljplanen medger fortfarande att huset används till detta. Enligt Svenska Bostäder är det dock inte någon bra idé att omvandla de 730 kvadratmetrarna till hyresrätter.

Den slutsatsen bygger dels på antagandet att kostnaden för en konvertering till bostäder inte höjer värdet på fastigheten med motsvarande belopp, dels att hyresintäkterna minskar jämfört med det nuvarande upplägget med kontor.

Dessutom skulle den sammanlagda uthyrningsbara ytan minska, skriver bolaget i beslutsunderlaget.

– Enligt bolagets bedömning, som jag och den grönblå majoriteten i nämnden delar, är det inte lönsamt med en konvertering. Jag är mån om att det ska bli en bra affär för bolaget och skattebetalarna, och pengarna från försäljningen kommer att användas till renoveringar och nyproduktion, säger Dennis Wedin.

Är det ändå inte billigare att bygga om en befintlig fastighet till bostäder, om man väger in kostnaden för att bygga en helt ny fastighet från grunden?

– Bolagets bedömning är att det är ett för litet projekt för att man ska få ekonomi i det.