I över sex år har Örnsbergs kanotsällskap haft sin bas i containrar vid Lövholmsvägen i Gröndal. I längden är det ingen bra lösning för Sveriges största kanotklubb, med över 1 300 medlemmar.

Fram till 2015 hade sällskapet ett klubbhus vid Bryggvägen, ett hus man byggt själv med både bastu, gym och lokaler att umgås i. 2015 revs det av staden, som äger marken och behövde den till bostäder.

Sällskapet lovades en bra lösning, men den har dröjt. Efter sex års traggliga kontakter med idrottsförvaltningen och exploateringskontoret har nu beskedet kommit: Örnsbergs kanotsällskap får bygga ett hus hos Ekensbergs båtsällskap i Mörtviken, men måste betala själv.

– Vi känner oss lite lurade. Under våra diskussioner har tanken varit att staden skulle bekosta bygget och att vi skulle hyra. Nu är beskedet att det inte finns några pengar, säger sällskapets ordförande Peter Linderoth.

Kalkyl på 8,4 miljoner

Enligt stadens beräkningar skulle det kosta 8,4 miljoner kronor att bygga huset. Örnsbergs kanotsällskap försöker nu hitta billigare lösningar, för att ha råd.

Men det finns ett problem till. Fram till 2022 står staden för containerkostnaderna vid Lövholmsvägen. 2022 löper avtalet mellan staden och Örnsbergs sällskap ut och då måste kanotklubben själv stå för kostnaden på 750 000 kronor per år. Att både betala husbygge och containerkostnader riskerar att bli övermäktigt.

– Staden påpekar att vi själva skrev på avtalet. Visst, men då trodde vi att lokalproblemet skulle vara löst när avtalet gick ut. Det är lite upprörande att det här har tagit staden så lång tid, säger Peter Linderoth som hyser oro för klubbens överlevnad i Gröndal.

Starka båtklubbar

På exploateringskontoret beklagar projektledaren Karl Gylje att processen varit så tungrodd. En förklaring är att det är svårt att få båtklubbar att dela med sig av sina områden, enligt honom. Ekensbergs båtsällskap sade först nej till att ha Örnsbergs kanotsällskap där och samtalen med Gröndals båtklubb ledde heller ingen vart.

– Idrottsförvaltningen har hyresrätten genom båtklubbarna, som har en väldigt stark ställning. Det har varit svårt att jämka mellan grupperna, säger Karl Gylje.

Nya politiska direktiv

Nu finns det alltså en plats att bygga på hos Ekensbergs båtsällskap. Att staden backat från att stå för kostnaden beror på nya politiska direktiv, säger Karl Gylje.

– Staden har många investeringar och tar stora lån för dem. Nu har de se styrande politikerna gett direktiv om att vi ska dra ner på investeringarna. Då måste vi prioritera kärnverksamheter som förskola, skola och omsorg. Det är en åtstramning som sker, säger Karl Gylje.

https://www.mitti.se/nyheter/kanotklubbens-framtid-i-grondal-hotad/repuek!STTaFqr75NLdmCZocTrRug/