Sitter du inne med en riktigt smart lösning på stadens laddinfrastruktur? Då är det läge att plocka fram den nu, för staden behöver hjälp och har utlyst en tävling.

Förhoppningen är att vinnarens lösning kan hjälpa staden att snabbare nå sitt mål om att alla gatuparkeringar i innerstan ska vara laddplatser till 2030. om mindre än åtta år.

– Vi vill snabbt kunna sätta upp smäckra laddstolpar vid trottoarkanten och kanske använda fastighetsel för långsamladdning. Men hur exakt det här ska gå till är upp till tävlingsdeltagarna, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

https://www.mitti.se/nyheter/storsatsning-pa-laddplatser-for-hyresgaster-i-stockholm/repvch!7GExQzcgjIN73UIxE9tz@w/

Man vill också att lösningen ska vara skalbar och flexibel, för att det ska vara billigt att sätta dit dem, men också billigt att ta bort dem om gatan till exempel ska göras om till gågata.

Där kan det handla om att inte gräva ner ledningarna långt ner i backen, utan kanske bara lägga dem precis under betongplattorna på trottoarerna. Går det att använda el från närstående fastighet är det också en förenklande process.

Att nå målet 2030 är ett digert arbete.

– Att jobba tillsammans mellan stad och näringsliv för att komma fram med nya tekniska lösningar är otroligt viktigt. Förhoppningsvis kan tävlingen snabba på det arbetet ytterligare, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

https://www.mitti.se/nyheter/ar-4000-farre-p-platser-ratt-vag-for-stan/repvel!qN3lpGIK5nZv@rPJKdfg/

Även Daniel Helldén inser att målet är en utmaning, men hoppas att tävlingen ska ge lösningar som snabbar på processen.

– Får vi till en flexibel lösning går det jättefort att skapa fler laddplatser.

Vinnaren, som utses i augusti, får 100 000 kronor av Stockholms stad samt möjligheten att testa sin lösning på stadens gator.