Lidingö stads modell för att komma i kapp med byggen av idrottshallar och andra sportanläggningar som det är ett skriande behov av är att låta föreningarna bygga själva.

För att föreningarna ska kunna få lån till sina byggen som många gånger är stora och kostsamma ger staden lite hjälp på traven – man går i borgen för lånen.

I dag har staden borgensåtaganden för cirka 70 miljoner kronor.

Största borgen

På kommunfullmäktige 30 augusti beslutades att bevilja borgen för ytterligare ett lån. Den här gången handlar det om föreningen GT Vikingarna som ska bygga en ny idrottshall där den gamla bollhallen i Bodal ligger nu.

Staden har beviljat föreningen borgen om högst 90 miljoner kronor, det är en större borgen än de hittills sammanlagda borgensåtagandena. Byggkostnaden är beräknad utifrån ett flertal offerter från byggbolag som föreningen har tagit in.

Långa köer

Gymnastiktruppen Vikingarna (GTV) har fått arrende på marken där bollhallen nu ligger. Föreningen är också en av dem som har riktigt långa köer till sin verksamhet. Enligt en kommunal tjänsteskrivelse är 800 barn aktiva i föreningen men ännu fler, 850, står i kö.

Köerna handlar bland annat om att man konkurrerar med andra idrotter om plats i hallarna. Men en ny, speciellt anpassad idrottshall blir det bättre.

– Då kommer vi att kunna möta efterfrågan på ett helt annat sätt. Vi vill så gärna erbjuda alla barn som vill möjligheten att träna gymnastik och ta del av vår gemenskap, sade ordförande Eva Unger till Mitt i i våras.

https://www.mitti.se/nyheter/fler-star-i-ko-an-som-gar-pa-sporten/repubx!Dybch8Cki4DP1KKUeWJeHg/

Ska gynna barnen

Att godkänna kommunal borgen kan vara kontroversiellt. Enligt stadens egen policy i frågan är det okej att godkänna borgen för föreningar som behöver göra investeringar som gagnar öns barn och unga. Ibland kan man dock hamna i gränsdragningsproblem, till exempel när företagare driver verksamheter som riktar sig till barn. När Ekholmsnäs golfklubb fick kommunal borgen för att bygga ut sin verksamhet kritiserades det av Miljöpartiet.

https://www.mitti.se/nyheter/staden-har-borgensataganden-pa-over-70-miljoner-kronor/reptli!Ygus6V5aYgVj5isr6WxqQ/

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) ser dock fördelar med modellen.

– Det är en risk förstås men det är billigare än att bygga själv, det blir billigare för skattebetalarna. Det är också bra att föreningslivet är med och utformar och utvecklar efter sina behov - med kommunens stöd, säger han.