Tomtfynd. Den här vassa stenskärvan hittade Johan Envall vid altanen. ”Det är klart man blir förbannad”. Foto: Claudio Britos

Sprängsten flög över deras villaområde

Vid sprängarbetena i industriområdet Brännbacken norr om Åkersberga small det rejält för två veckor sedan. Stenar flög flera hundra meter över en skog och landade i villaområdet intill.

  • Publicerad 08:50, 14 sep 2021

Folk kan ju vara i skogen och barn kan vara ute och leka

– Det lät jättehögt. Hela huset skakade, berättar 17-åriga Lalita Phuiuet.

Sprängningen inträffade mitt på dagen måndagen den 30 augusti.

Samtidigt stod grannen Jonte Edlund ute och mekade på tomten på Enebacksvägen. Lalita bor cirka 300 meter från sprängplatsen, Jonte ytterligare tre hundra meter bort.

– Jag har jobbat åt sprängare, berättar han. Jag hörde på smällen att ”det där var inte riktigt rätt”. Jag höll för skallen och tänkte ”det kommer att regna ner”.

Det gjorde det.

Mellan arbetsområdet och villorna finns en skog där grannarna brukar plocka svamp, men sprängstenen flög över skogen. Någon sekund senare hörde Lalita något som slog i väggen i huset.

Ungefär samtidigt hörde Jonte sten gå ner i träden runt hans tomt på cirka 50 meters håll. Ytterligare en granne i slutet på Nyhagsvägen hörde också stenar som föll runt huset. Sedan vällde rök in på gatans vändplan.

– Jag trodde det hänt en olycka, att hela deras krutförråd exploderat, säger han.

Oro. Som tur var kom ingen till skada. Foto: Claudio Britos

Senare hittade Lalitas pappa Johan Envall en flera centimeter lång, vass sprängsten alldeles intill huset, vid altandörren. Han är säker på att det var den som träffade hans hus.

– Om de träffar en människa, då händer det saker. Man går ju sönder, säger grannen Jimmie Gustafsson som också hittat sprängsten på tomten.

Sprängning. Enligt markägaren Brännbacken bygg och fastigheter var det cirka 12 000 kubikmeter berg som sköts bort i en enda salva. Foto: Claudio Britos

Ska det flyga stenar?

– Helst inte, men det händer ju. Det är därför man har säkerhetsavstånd säger Roland Johansson, vd för markägaren Brännbacken bygg och fastigheter.

Dagen efter händelsen hade han möte med sina entreprenörer och boende, men han hävdar att han inte hört att stenar hamnat inne på tomter.

– Det var ingen egendom eller människor som kom till skada. Polisen var där, men de skrev inte ens någon rapport för inget var onormalt, säger han.

Sten. I skogen där de boende brukar plocka svamp ligger färsk sprängsten. Att den här vassa klumpen inte legat länge märks på att gräset under fortfarande är grönt. Foto: Claudio Britos

Stämmer uppgiften att sprängmattor inte användes?

– Jag vågar inte svara på hur mycket som var täckt.

– Det är ju inte acceptabelt. Hur kan man säga att går bra om det flyger stenar 400-500 meter?, säger Collin Lindelöf, ordförande för villaområdets samfällighet som själv arbetar som entreprenadingenjör.

– Folk kan ju vara i skogen och barn kan vara ute och leka.

Nio grannar intervjuade

Vid arbetet med artikeln har Mitt i talat med totalt nio grannar i åtta olika hushåll på Nyhagsvägen och Enebacksvägen i Västra Skärgårdsstad.

Av dessa var fyra hemma när sprängningen utfördes.

Tre av de som var hemma hörde stenar slå ner antingen på tomten eller på avstånd, uppemot 50-100 meter från sina hus.

Tre av de nio Mitt i talat med uppger att de efteråt hittat sprängstenar på sina tomter.

Visa merVisa mindre

Säkerhet viktigt

7 § Arbetsgivaren skall förvissa sig om att sprängarbasen har och vidmakthåller den kunskap och erfarenhet som behövs för att utföra arbetet på ett säkert sätt.

36 § Om stenkastning kan medföra skada skall sprängobjektet täckas (fördämmas).

37 § (...) Sprängsalvan får initieras endast om åtgärder vidtagits så att ingen, som vistas inom farligt område, riskerar att skadas.

Källa: Arbetsmiljöverkets föreskrifter om sprängarbete, AFS 2007:1

Visa merVisa mindre

Skylt. På Brännbacksvägen finns en skylt som varnar för sprängningarna. Men i svampskogen och villaområdet intill syns inga skyltar. Foto: Claudio Britos

Blir industrimark

Markägare är Brännbacken bygg och fastigheter.

38 000 kvadratmeter ska sprängas. Arbetet ingår i det som kallas etapp 1, södra tomterna.

Området ska var klart för inflyttning nästa sommar.

Källa: Brännbacken bygg och fastigheter

Visa merVisa mindre