– Det lät jättehögt. Hela huset skakade, berättar 17-åriga Lalita Phuiuet.

Sprängningen inträffade mitt på dagen måndagen den 30 augusti.

Samtidigt stod grannen Jonte Edlund ute och mekade på tomten på Enebacksvägen. Lalita bor cirka 300 meter från sprängplatsen, Jonte ytterligare tre hundra meter bort.

– Jag har jobbat åt sprängare, berättar han. Jag hörde på smällen att ”det där var inte riktigt rätt”. Jag höll för skallen och tänkte ”det kommer att regna ner”.

Det gjorde det.

Mellan arbetsområdet och villorna finns en skog där grannarna brukar plocka svamp, men sprängstenen flög över skogen. Någon sekund senare hörde Lalita något som slog i väggen i huset.

Ungefär samtidigt hörde Jonte sten gå ner i träden runt hans tomt på cirka 50 meters håll. Ytterligare en granne i slutet på Nyhagsvägen hörde också stenar som föll runt huset. Sedan vällde rök in på gatans vändplan.

– Jag trodde det hänt en olycka, att hela deras krutförråd exploderat, säger han.

Senare hittade Lalitas pappa Johan Envall en flera centimeter lång, vass sprängsten alldeles intill huset, vid altandörren. Han är säker på att det var den som träffade hans hus.

– Om de träffar en människa, då händer det saker. Man går ju sönder, säger grannen Jimmie Gustafsson som också hittat sprängsten på tomten.

Ska det flyga stenar?

– Helst inte, men det händer ju. Det är därför man har säkerhetsavstånd säger Roland Johansson, vd för markägaren Brännbacken bygg och fastigheter.

Dagen efter händelsen hade han möte med sina entreprenörer och boende, men han hävdar att han inte hört att stenar hamnat inne på tomter.

– Det var ingen egendom eller människor som kom till skada. Polisen var där, men de skrev inte ens någon rapport för inget var onormalt, säger han.

Stämmer uppgiften att sprängmattor inte användes?

– Jag vågar inte svara på hur mycket som var täckt.

– Det är ju inte acceptabelt. Hur kan man säga att går bra om det flyger stenar 400-500 meter?, säger Collin Lindelöf, ordförande för villaområdets samfällighet som själv arbetar som entreprenadingenjör.

– Folk kan ju vara i skogen och barn kan vara ute och leka.