– Det känns väldigt aktuellt. Historien upprepar sig, säger Mimi Maria Bernström som skrivit ”Laddad front - den svenska ostkusten under andra världskriget”.

Boken tar avstamp i hennes egen pappas upplevelser som nybakad officer vid andra världskrigets utbrott 1939. Då var han 21 år gammal.

Lokalhistoria i krigets skugga

Förutom en mängd efterlämnade brev, klipp, foton och dokument har hon även tagit hjälp av arkiv och andra källor.

– Det är en ung killes reaktioner över hur Sverige agerade under andra världskriget, säger Mimi.

– Den handlar om andra världskriget i stort, och lokalhistoria. Dels är det en del som hände i Vaxholm och Täby och i övriga Roslagen, säger hon.

Bland annat kan man läsa om en spion- och sabotageliga med koppling till dåvarande Sovjetunionen som hade bas i en sommarstuga i Gribbylund i Täby.

Ligan hade vapen och i trädgården låg radiosändare och kemikalier nedgrävda. Uppdraget var att spränga tåg i Sverige, men allt avslöjades innan de hann slå till.

Fångar i Vaxholm

Mimi berättar även om försvarsverket Korvlinjen som skulle skydda Stockholm och som bland annat gick genom Arninge och nordvästra Bogesund.

Vaxholm berörs även på andra vis genom att Mimis pappa tjänstgjorde här innan han förflyttades för att förstärka försvaret av Gotland.

Hur det gick till när 180 polska ubåtsmän som flytt efter det tyska anfallet mot Polen internerades i nuvarande Söderfjärdskolan i Vaxholm beskrivs också, liksom de omfattande men mindre kända transporterna av tysk trupp genom svenska farvatten.

Vad tycker du är det mest häpnadsväckande?

– Att Sverige gick så enormt långt för att hålla sig utanför kriget.

Tidiga uppgifter om förintelsen

En annan mindre känd historia är hur en svensk affärsman i maj 1942 smugglade ut dokument från Polen som visade omfattningen på Tysklands planer på att utrota judarna i Europa. Dokumenten avslöjade även att tyskarna då, i mitten av kriget, hunnit likvidera 700 000 judar och nyligen rutinmässigt börjat använda gaskammare. Dokumenten fördes sedan vidare från Stockholm till London.

Under 1920-talet, innan kriget bröt, ut hade Sveriges försvar rustats ned kraftigt. Mimis pappa var en av de som tidigt öppet varnade för försvarsmaktens brister om Sverige skulle dras med i det nya storkriget, bland annat i en artikel om luftförsvaret.

Situationen då liknar den i Sverige nu, efter de kraftiga neddragningarna av försvaret som genomfördes efter Sovjetunionens upplösning 1991.

Fick han inte skit för att han skrev att försvaret var svagt?

– Bra fråga, men det känner jag inte till.

Hur tänker du nu när det blivit krig igen i Europa?

– Det är en ju en massa déjà vu. Det är många saker som känns igen, även när det gäller Sverige, säger Mimi.

”Laddad front - den svenska ostkusten under andra världskriget” är utgiven på Vaktel förlag.