Ibland behöver man inte lämna stan för en naturupplevelse. För Michael Cojocaru blev naturen väldigt påtaglig när han fick bevittna hur en sparvhök åt upp en levande duva – utanför entrén till Järfällahus.

– Jag har sett så många naturfilmer och jag tycker man ska låta naturen ska ha sin gång. Sparvhöken kanske hade egna kycklingar hemma i sitt bo som den måste mata, säger han.

Han bor precis mitt emot och såg först att duvan försökte ta sig därifrån med höken på ryggen. Men sen blev den inträngd och kunde inte ta sig vidare.

– Det var häftigt att se med egna ögon. Jag kunde komma ganska nära, den var inte alls rädd. Den var också ganska liten, nästan mindre än duvan men den måste ha varit rätt stark.

Äter oftast småfåglar

Sparvhöken är den vanligaste rovfågel vi har i Sverige och även om den oftast äter småfågel så är det är inte alls ovanligt att den tar en duva.

– Sparvhöken trycker in sina rakbladsvassa klor in i ryggen på fågeln så att lungorna kollapsar. Och det verkar som att den inte riktigt lyckats med det i det här fallet, säger fågelexperten Niklas Aronsson.

Tar inte pulsen på maten

Men dör inte bytet då så kan sparvhökar sätta tänderna i bytet ändå, vilket till slut leder till att bytet dör.

– De tar inte pulsen på sitt byte innan de börjar äta om säger så.

Niklas Aronsson tycker att man kan tycka synd om duvan men att man för den sakens skulle inte ska tycka att sparvhöken är grym på något sätt.

– Människor kan vara grymma, men inte djur. Tycker man att den är grym blir det ett förmänskligande av djuret, en slags disneyfiering. Man kan inte bli arg på höken.

Så filmaren borde inte ha räddat duvan?

– Nej, absolut inte. Det är så här naturen ser ut.

Men är det vanligt att sparvhöken rör sig i så här tätbebyggda områden?

– Ja, det är ganska vanligt. Oftast är det unga fåglar från fjolåret som dåliga och oerfarna jägare som väljer den här typen av enkla byten. De är också naiva och har inte hunnit förstå att de ska hålla sig borta från människor.