Förra året ordnade organisationen Livets hjälp i Huddinge sommarfest i Rådsparken för första gången. De räknade med 500 besökare, det kom 3 000.

– Folk fick vänta i en timme på att få en korv med bröd. Då var vi amatörer, vi började planera i april. Nu började vi i januari, säger Peter Solstedt, ordförande för Livets hjälp i Huddinge.

Och han lovar ett späckat scenprogram.

– Det kommer att bli allt från dans, komik, internationella och lokala artister till eldshow. Redan efter två akter kommer schemat att spricka, säger han och skrattar.

På programmet står bland annat komikern Zinat Pirzadeh, sångerskan Therése Neaimé och den lokala dansgruppen Encantos del Folclor.

Priset Årets hjärta delas ut till en lokal eldsjäl, som medlemmarna själva har röstat fram. Dessutom blir det en stor loppmarknad, ett barnområde med bland annat hoppborg och hinderbana, en djurhörna och nytt för i år ett sportområde där man kan prova på exempelvis orientering, fotboll och yoga.

Allt är gratis, och det bjuds på grillad korv, dryck och sockervadd.

– Dessutom har vi tio food trucks där man kan handla mat. Det blir mat från hela världen, säger Peter Solstedt.

Behovet av hjälp har ökat

Sommarfesten är en dag för alla Huddingebor, oavsett om man är medlem i Livets hjälp eller inte. Det är också ett viktigt tillfälle för organisationen att samla in pengar till sin verksamhet.

– De pengar som vi får in räknar vi med ska räcka fram till julmarknaden. Förra året fick vi in 50 000 kronor, men eftersom det är tre gånger så stort i år räknar vi med att få in mer.

Livets hjälp hjälper människor i Huddinge som har det ekonomiskt tufft. Det kan till exempel vara med elbidrag, hyresbidrag eller hjälp till nya glasögon. Men framför allt delar man ut matkassar genom sina tre utdelningar varje vecka.

Och de har märkt av ett kraftigt ökat tryck under våren, i takt med de tuffare ekonomiska tiderna.

– Vi brukade ha 30 till 40 familjer på våra utdelningar varje vecka. Nu har vi varit mellan 60 och 90 i veckan sedan i januari, säger Peter Solstedt.

Den 17 juni blir det en chans för alla att njuta av sommaren tillsammans, både de som kan hjälpa och de som är i behov av hjälp.

– Vi hoppas på 5 000 besökare. Då ska solen skina, men det gör den alltid när vi ordnar något, säger Peter Solstedt.