Anstormningen av patienter på Södersjukhuset har varit så stor under sommaren att de ofta har tvingats till överbeläggningar.

Nu har det anmälts till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Anmälaren skriver att "de högre cheferna tagit ett chefsbeslut om att alla vårdavdelningar ska ha två överbeläggningar, alltså två patienter som ligger i korridoren utan att dess integritet och värdighet respekteras".

Svårt sjuka får vänta

I förra veckan kom larm om att sjukhuset tvingas skicka patienter i behov av operation till andra sjukhus, om att sjuksköterskor sagt upp sig och att svårt sjuka får ligga länge på akuten och vänta på vård.

https://www.mitti.se/nyheter/larmet-upp-till-ett-dygns-vantetid-pa-sos-akutmottagning/repuhe!E44Rl1kQtYUY5EYvfUrKQ/

Att överbelägga en vårdavdelning innebär att fler patienter tas in än vad det finns personal för, och ibland saknas även sängplatser på sal.

Behandlas i korridoren

Enligt anmälan läggs patienter på en av kirurgavdelningarna i korridoren och "riskerar att blockera nödutgångar, brandsläckare och elcentral".

Dessutom görs "omvårdnad och medicinska behandlingar öppet i korridoren utan att patienternas integritet skyddas".

Avlastar akuten

Tillförordnad chefläkare Johannes Blom menar att det handlar om att avlasta akutmottagningen.

– Vi har sedan en längre tid tillbaka dagliga Sös-övergripande vårdplatsmöten, varefter vi fattar beslut om överbeläggning för enstaka verksamhet eller generellt på sjukhuset för att hjälpa varandra. Tidigare i sommar fattades ett beslut om upp till två överbeläggningar per avdelning om det skulle behövas, skriver han i ett mejl till Mitt i.

Vad får det för konsekvenser för patientsäkerhet och arbetsmiljö? 

– Om vi har möjlighet att lägga upp en extra patient från akuten på en vårdavdelning är patientsäkerheten god. Personalens arbetsmiljö kan bli utmanad om det inte finns en stabil grundbemanning där viss överbeläggning är inräknad.

Södersjukhuset har Sveriges största akutmottagning. Under perioden januari-juli i år gjordes 48 221 läkarbesök av vuxna på mottagningen. Vid S:t Görans gjordes 46 100 och på Danderyd 43 748 besök.

Fint väder och semester betyder fler patienter

Enligt sjukhusets webb beror den hårda belastningen på att "fler är fysiskt aktiva i det fina vädret och ådrar sig skador och det har märkts att fler personer med alkoholrelaterade sjukdomar och skador kommit till akuten".

Dessutom ska medarbetarna ha sina fyra veckors sommarsemester, och nu försöker de få in extra personal och samarbeta mer inom sjukhuset för att klara situationen, skriver Blom.

Färska siffror från Region Stockholm visar att sjukhuset i vecka 31 hade 484 disponibla vårdplatser, omkring 100 färre än under resten av året. Hur många av dem som är bemannade och tagna i bruk framgår inte.