Vid en väg i Valsta står flera människor samlade på torsdagsförmiddagen. På marken vid ett träd ligger blommor, tända ljus och gosedjur. Stämningen i Valsta är lågmäld och dyster. För mindre än ett dygn sedan, 7 juni, har en 11-årig pojke avlidit efter att ha blivit påkörd av en bil. Mannen som körde bilen greps på platsen och anhölls, misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, drograttfylleri och vållande till annans död.

– Vi stod många här och bara grät i går. Jag har inte kunnat sova på hela natten, säger en kvinna som bor i närheten och har kommit tillbaka till olycksplatsen med sin dotter.

Personer som befann sig i Valsta under kvällen för olyckan vittnar om att det var 14 polisbilar här igår. Även ambulans och brandbilar var på platsen.

– Det var ganska många bilar här vid olyckan och när den första polisbilen skulle fram fastnade den i trafiken. En poliskvinna hoppade ut ur sin polisbil och sprang i full fart för att komma fort fram till pojken, säger Karolina Jovanovic som bor i huset bredvid.

Karolina Jovanovic och Nicola Jovanovic sörjer med pojkens anhöriga.

Karolina Jovanovic och Nicola Jovanovic sörjer med pojkens anhöriga.

Mikael Andersson

Bubblande ilska

I Valsta är det inte bara sorg den här dagen. En hel del är förbannade. Förbannade på kriminella. Förbannade på samhället i stort. Föraren av bilen, en man i 25-årsåldern, är sedan tidigare känd av polisen, enligt flera källor till Mitt i.

– Det var bara en tidsfråga innan det skulle hända. Personer kör som galningar här med sina dyra bilar, trots att det rör sig många barn här varje dag, säger en person som ofta är i Valsta centrum.

På skolan pojken gick i har sorgearbetet pågått sedan kvällen för olyckan.

– Det är fruktansvärt det som har hänt och att våra tankar går till familjen, släkt och vänner. Det finns inga ord, säger rektorn på skolan.

”Vila i frid ängel” pryder ett ljus på olycksplatsen.

”Vila i frid ängel” pryder ett ljus på olycksplatsen.

Mikael Andersson

Annorlunda skolavslutning

Redan på kvällen för olyckan aktiverades det lokala kristeamet på Sigtuna kommun genom rektorn. På torsdagsmorgonen, dagen efter, informerades personalen på skolan om vad som hade hänt.

– Vi pratade om att ha fokus på skapa trygghet för våra elever under hela dagen och hur vi kan stötta varandra men framförallt eleverna, säger rektorn.

Verksamhetschefen för grundskolan och den centrala barn- och elevhälsan på kommunen har varit på skolan. Och det har upprättats ett krisstöd för personalen. Även barnen har behövt prata om det som har hänt – en stol stod tom i klassrummet i dag.

Fredagens skolavslutning blir en avslutning och inget firande. På den berörda skolan och i Valsta centrum flaggas det på halv stång med anledning av dödsolyckan.

I Valsta flaggade man på halvstång dagen efter olyckan.

I Valsta flaggade man på halvstång dagen efter olyckan.

Mikael Andersson