TIDIGARE SOMMARPLÅGOR: MYGGOR och FÄSTINGAR

Kvällssol. En öl i handen. Perfekta grillränder på köttet. Allt är tajmat för sommarens första middag på uteplatsen. Då kommer de och förstör allt.

– Vissa människor har en väldigt negativ inställning och ser inte getingar som de nyttodjur de faktiskt är, säger Mårten Husman, servicechef skadedjur på Anticimex i södra Stockholm och innerstan.

Genom att pollinera växter och äta upp skadeinsekter i trädgården är getingarna viktiga i ekosystemet.

Mårten säger att han nog fått större förståelse för insekter och kryp genom sin uppväxt med paddor och snokar inpå knuten. Han tycker att man ska vända på perspektivet. Getingarna är ju faktiskt övertydliga i sitt budskap med starka svartgula varningsfärger mot rovdjur: Rör mig inte, jag är farlig och kan stickas.

– Jag gillar dem och förstår dem. De är ganska häftiga om man tittar på deras värld, hur de bygger sina bon så att de får mycket sol och blir så luftiga som möjligt.

LÄS MER: Sommarplågor: Myggor

Får betalt i socker

Det må ju vara hänt men de flesta känner nog bara: Varför måste de vara så närgångna? Schas!

Jo, de är lite av sockerknarkare. I boet sitter en bortskämd drottning och kräver att de ska hämta mat till henne och hennes larver. Och det gör getingarna, de till och med tuggar den. Som betalning får de en sockerlösning.

När larverna är vuxna och getingarna inte får sin sockerfix längre tvingas de jaga energi på annat håll: I fallfrukt, efterrätter, saftglas eller vårt nygrillade kött.

– De påverkas mycket av temperaturen. När de har jobbat hårt och det börjar bli lite kallare flyger de snabbare. De kan upplevas aggressivare, mer med gadden framme. Men de sticker inte utan anledning, de vill bara nafsa på det som är intressant, säger Mårten Husman.