Sommarlovet knackar på dörren och det rödgröna styret har goda nyheter: 11 miljoner avsätts för att ge barn och unga gratis sommarlovsaktiviteter.

Pengarna fördelas mellan stadens elva stadsdelar, med extra fokus på ytterstaden där behovet är som störst. Varje stadsdel får själva bestämma hur de vill använda pengarna på bästa sätt. Det kan exempelvis handla om kollo, badbussar, sommarfotboll och kultur.

– Alla barn ska få en chans att ha ett fint sommarlov. Men många familjer har inte råd att resa bort eller betala för dyra aktiviteter. Därför lägger vi extra pengar för att bidra till att det ska finnas roliga saker att göra på hemmaplan i sommar, säger Alexandra Mattsson (V), förskole- barn- och fritidsborgarråd.

Sommarkollo drar igång

De 11 miljoner kronor som nu avsätts av staden motsvarar ungefär det belopp kommunerna tidigare fick i statsbidrag för avgiftsfria lovaktiviteter, ett bidrag som regeringen har tagit bort.

Stockholms stad fortsätter också med att arrangera sommarkollo. Den 13 juni startade den första kolloperioden på de flesta av de 33 ställena.

– Vi har lagt extra krut på att fler barn från ytterstaden ska få åka på kollo, via de nya riktlinjer det rödgröna styret beslutat om. På så sätt kan vi se till att fler barn får en rolig sommar och bidrar till att knyta band mellan barn från olika delar av Stockholm, säger Alexandra Mattsson.