Tände gnistan. Ann Bell är pensionär och tredje generationens Solnabo, "Mitt politiska raseri startade när de skulle bygga 1 800 lägenheter vid Råstasjön". Partikollegan Andreas Arenander jobbar med försäljning. Båda bor i Råsunda. Foto: Anna Wachenfeldt

Solnapartiet utmanar om makten i höstens val

Kontorsstopp, mindre trafik i kvarteren – och dubbelt så många röster. Det är Solnapartiets mål när de gör ett andra försök att komma in i fullmäktige.

  • Publicerad 09:15, 2 jul 2022

Vi måste värna Solnas gröna ytor och de kulturella intressena, inte bara det som är money money money,

Andreas Arenander och Ann Bell, talespersoner för Solnapartiet, väljer att ses vid Stenhuggarparken, en av sju lekplatser som de blågröna stängt under mandatperioden.

Solnapartiet vill öppna dem igen.

– Det här var en fin liten lekplats. Många förskolor och dagmammor gick hit. Men så tog de bort redskapen och hämtade rutschkanan. Det är en sorg för många, det är viktigt att små barn har en plats att leka på där de bor. Hur mycket kan det kosta att hålla en liten lekpark vid liv? frågar sig Ann Bell.

Vad har ni att erbjuda väljarna som inte andra partier har?

– Vi ser till Solnabornas intressen, inte företagens. Solna har 100 000 arbetsplatser men majoriteten som jobbar här bor inte här. De gynnar inte oss. Det är vi som bor och skattar här som är kommunens stora inkomst. Vi behöver flytta fokus till medborgarnas levnadsvillkor och behov, säger Andreas Arenander.

– Vi kan inte hålla på och fjäska för olika företag. Att ens fundera på att bygga i Hagaparken. Vi måste värna Solnas gröna ytor och de kulturella intressena, inte bara det som är money money money, säger Ann Bell.

Vill ni ha byggstopp för kontor?

– Absolut, om det inte är på en tomt som är oanvändbar för annat. Fler arbetsplatser drar in mer trafik till våra bostadsområden och bidrar till slitage på kommunen. Det behöver vi inte mer av i Solna, säger Andreas Arenander.

"Solna har tappat barnperspektivet" – vad menar ni?

– Jag har barn och barnbarn i Solna och har jobbat som lärare. Det är tydligt att skolan är under isen. Men istället för att tillskjuta resurser för lärare och underhåll av skolorna, lockar man hit friskolor, säger Ann Bell.

– Samma sak för idrotten. Råstaparkhallen, Råsunda IP, det finns många exempel där man låtit bli att underhålla, säger Andreas Arenander.

Är ni ett missnöjesparti?

– Vi är inte nöjda med hur det ser ut. Men vi är inget ytterkantsparti. Vi röstar både höger och vänster i partiet. Det ser jag som en styrka, vi är fria från partipiskan och kan samarbeta med alla, säger Andreas Arenander.

Hur många röster får ni i höst?

– Målet är 2 000, säger Andreas Arenander.

1 008 röster

Partiet startade 2016. Flera av initiativtagarna var aktiva i Rädda Råstasjön, nätverket som tog strid mot byggplanerna vid sjön.

Ordförande är Lars-Ove Löf (partiet vill lyfta fram fler namn varför han inte medverkar i denna artikel).

1 008 personer, eller 1,94 procent, röstade på Solnapartiet i valet 2018. Gränsen för en plats i fullmäktige är 2 procent.

Partiet har cirka 30 medlemmar.

Visa merVisa mindre

Kritiska. Solnapartiet vill öppna Solnas stängda lekparker och anser att att det politiska styret saknar barnperspektiv. Foto: Anna Wachenfeldt