Solnahallen har sina brister. De mest akuta behoven rör fasad, stomme, elsystem och tak.
Men inte heller en renoverad hall bedöms kunna nå upp till de krav som ställs på en modern idrottsanläggning eller som krävs för att hålla i stora tävlingar, enligt Solna stad.
En renovering skulle heller inte innebära någon utökad kapacitet på planyta eller publikkapacitet, idag ryms 1 500 åskådare, så som föreningslivet efterfrågat.
Därför går staden nu vidare med att riva Solnahallen och uppföra en ny, större anläggning på platsen.
– Vi har utrett frågan länge och är äntligen i land med hur Solnahallens framtid blir. Friidrotten får helt nya lokaler och bollsporterna en dubbelhall och en matcharena med större publikkapacitet. Därmed förblir Skytteholm Solnas idrottshjärta, det här är ett viktigt steg i Solnas idrottshistoria, säger kommunstyrelsens ordförande Sara Kukka-Salam (S).
Sälja mark för bostäder
Anläggningen byggs dels på parkeringsytan framför dagens Solnahall, mot Ankdammsgatan/Frösundaleden, dels på platsen som tomställs när Solnahallen rivs.
"Vi har haft en gedigen dialog med föreningslivet för att kartlägga deras behov och önskemål" säger Sandra Lindström (V) här med sina koalitionskollegor Bernhard Huber (MP), Sara Kukka-Salam (S) och Martin Karlsson (C) framför den om några år sannolikt rivna Solnahallen.
Solna stad
Notan för nya anläggningen väntas landa på nära en miljard. Ungefär tre hundra miljoner dyrare jämfört med att totalrenovera.
Idén är, enligt ett beprövat Solnakoncept, att låta exploatörer stå för delar av kostnaden.
Genom att sälja mark för bostadsbyggande i området kring hallen hoppas staden dra in 530 miljoner kronor att lägga på nya hallar, läktare och planer.
– Det är en dyr investering men vi har också dyra markpriser. Genom att hitta och sälja yta för byggnation kan vi få in mer än hälften av investeringen. Hur många bostäder det kan bli är för tidigt att säga, säger Martin Karlsson (C).
Nya kvarter ger mer än pengar in, tycker rödgröna koalitionskollegorna.
– Området kring Solnahallen ser trist och övergivet ut, ändå är det en entré till Solna från Brommahållet. En bollhall och en friidrottshall tillsammans med bostäder skapar en snyggare entré och gör det till ett tryggare område med liv och rörelse, säger Bernhard Huber (MP).
"Viss oro"
Från oppositionens håll säger Lars Rådén (M) att han är positiv till projektet förutsatt att man lyckas sälja mark att finansiera det med.
– Solnahallen behöver utvecklas och idén som presenteras är bra. Samtidigt har vi nu ett styre som väljer att öppna plånboken för investeringar för flera miljarder. Det finns viss oro för att spenderartakten inte är hållbar på sikt. Nu gäller det att allt går i lås med exploateringsintäkterna så att man får ihop en rimlig ekonomi.