15 april är ett säkert vårtecken. Då öppnar nästan alla Sundbybergs krogar och kaféer sina uteserveringar.
Efterlängtat? Tveklöst. Samtidigt finns det folk som provoceras av datumet.
I grannkommunen Stockholm invigdes nämligen de flesta uteserveringarna redan den 1 april.
– Så om man verkligen vill sitta utomhus när det är 15 grader måste man åka in till stan, säger Gustaf Reinfeldt (M), oppositionsråd i Sundbyberg.
En rosaklädd Gustaf Reinfeldt (M) med partikamrater delar ut flygblad till förbipasserande utanför Bistro Berg. "Här hade vi kunnat njuta på en uteservering just nu" står det på lapparna.
Alexander Kuronen
En eftermiddag i början av april delar han och partivännerna ut flygblad till förbipasserande. Budskapet är att låta krögarna själva få bestämma när de öppnar sina uteserveringar.
Termometern visar 18 grader. Att det då inte går att ta en öl i solen känns konstigt, tycker Gustaf Reinfeldt.
– Särskilt en dag som i dag, som är årets varmaste hittills.
Går att ansöka
Innebär detta att Sundbybergsstyret inte vill ha uteserveringar före den 15 april?
Nej, hävdar kommunalrådet Martin Solberg (MP) bestämt. Redan i budgeten för 2023 tog styret upp detta, säger han.
– Så vill man ha öppet även på vintersäsongen är det fritt fram och fullt möjligt att ansöka om det, säger Solberg.
På Landsvägen kan man se ett exempel på det. Där, i vintras, blev restaurang Blackstone först ut i Sundbyberg med en "vinterservering".
Restaurang Blackstones uteservering är i gång sedan tidigare. I vintras blev den Sundbybergs första med tillstånd vintertid – och fler sådana kan vara på gång.
Alexander Kuronen
Enligt Martin Solberg för staden samtal med flera krögare inför kommande vintersäsong, som alltså innebär perioden 16 oktober – 14 april.
Att staden delar upp ansökningsperioderna i två sjok beror på att olika årstider fordrar olika krav, menar Martin Solberg. Enligt regelverket kan uteserveringar vintertid kräva bygglov, till exempel om de ska förses med tak eller väderskydd.
Ett annat exempel är hur snöröjningen ska hanteras, säger Solberg.
– Staden vill inte riskera att köra sönder krögarnas fina serveringar med sina snöröjare. Då får krögaren ansvaret att snöröja den närmaste springan.
Vill ha enklare system
Att en plog skulle köra in i någons uteservering låter orealistiskt, tycker Gustaf Reinfeldt.
Han menar att systemet kan bli enklare och att det i stället för två tillstånd per år borde räcka med ett enda. Staden borde dessutom våga låta restaurangerna ta ett större eget ansvar, fortsätter han.
– Jag tror att krögare är smarta människor som inte kommer att ha öppet när det är iskallt.
Gustaf Reinfeldt (M), oppositionsråd i Sundbyberg.
Alexander Kuronen
Visserligen kan ett startdatum för sommarsäsongen vara bra för förutsägbarheten, resonerar Reinfeldt.
– Men det är ett mindre viktigt värde än att krögarna får ha självbestämmanderätt.
Datumen för sommarsäsongen kan dock bli mer flexibla framöver. Enligt Martin Solberg finns sådana planer.
Det skulle få dem att kunna bli mer i linje med Stockholms diton.
– Utmaningen är vädret, upprepar Solberg.