I början av september var det bullfest hos bostadsrättsföreningen Apelsinlunden, på Toffelbacken i Solberga. Och inte bara på den lummiga utegården. Nyfikna kunde också klättra upp på ett av föreningens tio hustak. Där glänser nyinstallerade solcellsanläggningar

– De står för cirka 20 procent av vår elförbrukning. Det är en vinst för miljön och det var det som drev oss, säger brf-ordföranden John Hollingworth.

De flesta var positiva

Mitt i hänger med upp på ett tak, där snedställda solceller ligger i rader. Föreningen har inte köpt dem, utan hyr för cirka 30 000 kronor i månaden. På så vis slapp man göra en stor ekonomisk investering.

– Vi har heller inte behövt lära oss en massa om solceller eftersom företaget hjälper till när det behövs. Allt har gått jättesmidigt och en överväldigande majoritet av våra medlemmar har varit positiva, säger John Hollingworth.

För brf-föreningen innebär solcellerna varken vinst eller förlust. De som bor i de 123 lägenheterna går däremot på plus, då de inte längre behöver betala nätavgift.

Ringar på vattnet

Apelsinlundens initiativ har gett ringar på vattnet.

– Ett par andra bostadsrättsföreningar i närheten har börjat titta på om de också ska skaffa solceller, säger John Hollingworth.