Solbacken har stått tomt i närmare sex år. Grimsta trädgårdsförening lämnade det gamla torpet 2016 efter att i 30 år drivit loppisar, basarer, odlingar och våffelstuga här.

Staden har sedan dess velat se ny verksamhet i byggnaden – och flera föreningar har anmält intresse att öppna något.

Flera hyresgäster aktuella

Men först nu verkar en överenskommelse nära. Tre, fyra aktörer bedöms ha bra affärsidéer, enligt fastighetskontoret.

– Vår ambition är att teckna avtal med en hyresgäst som kan bedriva verksamhet under sommarhalvåren. Det kan bli aktuellt till nästa säsong, beroende på vilka åtgärder som krävs i byggnaden. Det handlar framför allt om kafé, odling och kursverksamhet, säger Linda Laine, pressansvarig på fastighetskontoret.

En charmig liten äppelträdgård omgärdar torpet. Den slitna byggnaden anses ha ett kulturhistoriskt värde och att riva torpet är inte aktuellt.

https://www.mitti.se/nyheter/flera-foreningar-intresserade-av-solbacken-vid-hasselby-slott/repudh!XrLoGcEBSD1rvvnswoCXHA/

Inbrotten har upphört

Under åren efter att Grimsta trädgårdsförening lämnade Solbacken drabbades det av skadegörelse efter intrång från obehöriga.

– Men skalskyddet är förbättrat sedan ett drygt år tillbaka och vi har inte haft samma problem efter detta, säger Linda Laine.

Staden har klippt gräs, buskar och sly runt torpet, för att göra platsen trevligare för förbipasserande.

– Vi sanerar just nu huset inför den statusinventering vi vill göra senare i år. Den ska ge svar på vilka åtgärder som krävs. Vi vill veta att byggnaden är trygg, säker och godkänd för uthyrning. Att det inte är någon fukt, problem med takkonstruktionen eller liknande, säger Linda Laine.

När kan ni presentera en ny hyresgäst?

– Vi diskuterar ännu inte med potentiella hyresgäster än. Vi behöver resultatet av statusinventeringen innan vi kan säga mer om tidsplanen. 

https://www.mitti.se/nyheter/solbacken-fortsatt-utsatt-for-inbrott/reptkx!rFYWhvy@HsOQHLBin@gJw/