Under 2020 trappades polisens arbete mot den organiserade brottsligheten upp. 2025 ska otryggheten vara halverad, och ingen stadsdel ska klassas som särskilt utsatt, meddelade finansborgarråd Anna König Jerlmyr vid en pressträff förra veckan.

– Tillsammans går vi nu på offensiven, vi arbetar gemensamt, offensivt och framåtlutat för att förbättra situationen. Just nu sitter 380 personer häktade och cirka 100 av dem är från gängmiljön. Vi har en vår med många rättegångar framför oss, sade regionpolischefen Mats Löfving.

Samtidigt gör det att arbetsbelastningen för polisen lokalt ökar. I slutet av januari lämnade Södermalmspolisen in en anmälan till Arbetsmiljöverket, där de skriver att de fått ta över ärenden som vanligen hanteras av avdelningen för grova brott. Utöver det har de även fått stärka upp på andra platser inom staden och regionen.

– Det är ett ansträngt läge i hela regionen. För vår del innebär det att vi får prioritera bort ärenden nerifrån, till förmån för större och längre ärenden som kräver mer av personalen, och som vi normalt inte utreder här, säger Erik Forssell, gruppledare vid Södermalmspolisen.

Anställda mår dåligt

När en person sitter häktad i ett ärende prioriteras den utredningen. Det som då prioriteras ner är vad som kallas vardagsbrott, där ingen är frihetsberövad.

– De ärenden som vi inte hinner med är av enklare karaktär, som skadegörelse, klotter, stölder och ringa misshandel, säger Erik Forssell.

Situationen har gjort att anställda "börjat visa tecken på att må dåligt genom att lätt falla i gråt, sluta sig, uttrycka frustration och få problem med sömnen", står i anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Som det ser ut nu utreder vi till exempel flera grova narkotikabrott. De kräver mycket teknisk bevisning, som it-analyser och ekonomiska tillgångsutredningar. Det tar tid, och vi har inte lika goda rutiner som grova brott har, säger polisinspektör Anna Dahlberg, samordnare inom utredning och lagföring.

Fler svåra ärenden

De utredningar som vanligen ligger på Södermalmsutredarnas bord brukar ha en handläggningstid på ett par veckor, till en månad. De tyngre brotten kan däremot ta flera månader att utreda.

Situationen har dock avhjälpts lite av pandemin. Antalet vardagsbrott, framförallt kopplade till kroglivet, har minskat. Polisen har även ställt in utbildningar, vilket gjort att fler poliser kunnat vara ute på stadens gator.

Och det finns ingen anledning för medborgare att känna oro, menar Anna Dahlberg.

– Det är många, grovt kriminella som är inlåsta just nu, så samtidigt går det bra för polisen. Det har varit en tung period, men nu har vi tagit höjd för det. Vi har påtalat vår lägesbild till polisområdet, och vi stöttar varandra.