Tredje gången gillt. Södermalmsbon Sebastian Gibrand tävlar i världens mest prestigefyllda matlagningstävling. Snart öppnar han en restaurang i Stockholm. Foto: Pekka Pääkkö

Södermalmsbon Sebastian tävlar om att bli världens bästa kock

Han har serverat Nobelmiddagen, vann Kockarnas kamp och bråkar om bearnaisesås med rapparen Petter och hans personliga tränare. Södermalmsbon Sebastian Gibrand tävlar mot världens bästa kockar i Bocuse d'Or.

  • Publicerad 09:00, 13 okt 2020

Det är nog mest för att stilla mitt ego.

Det regnar utanför café Pascal på Skånegatan. Sebastian Gibrand tar en tugga av chokladbollen.

– Det här är den absolut roligaste stadsdelen. Restaurangerna är opretentiösa och nischade, lite mer som kvarterskrogar jämfört med andra delar av stan. Det blir inte en lika stor grej att gå ut och käka, säger han.

I två år har han och det svenska laget tränat, utan lön, inför årets upplaga av Bocuse d'Or – även kallat VM i matlagning.

– Det känns bra, i dag körde vi sista genrepet och sedan åker vi till Tallinn för VM-kvalet. Man kan säga att det är EM, säger Sebastian Gibrand.

UPPDATERING: Sebastian Gibrand och det svenska teamet vann brons i årets Boucse d´Or.

Vackert. Uppläggningen av rätterna förra gången Sebastian tävlade i Bocuse d'Or. Man kanske tror att det bara är att lägga upp på ett stort fat, men det tar lite mer tid än så, säger Sebastian Gibrand. Foto: Emil Salmaso

Tredje gången gillt

Bocuse d'Or är uppkallad efter mästerkocken Paul Bocuse och är världens mest prestigefyllda matlagningstävling. I år hålls EM-kvalet i Tallinn, finalen hålls i franska Lyon. Vanligtvis äger den rum i januari, men har skjutits upp till juli nästa år på grund av coronapandemin.

Flera svenskar har placerat sig högt genom åren, men senaste guldet tog Matthias Dahlgren hem 1997.

För Sebastian Gibrand blir det tredje gången gillt. Han har tävlat två gånger tidigare. Båda slutade med en andra plats, en i VM och en i EM.

– Det är nog mest för att stilla mitt ego. Det är kanske sista gången jag tävlar, och man lär sig väldigt mycket på vägen.

Laguppställning. Det svenska laget i Bocuse d'Or. F v Sebastian Gibrand, Jakob Persson, Sebastian Lopes, Lindor Wink, Robert Sjöberg. Foto: Pekka Pääkkö

Battlar om bearnaisesås med Petter

Sebastian flyttade från Helsingborg till Södermalm för omkring sju år sedan, och förutom matlagning ingår även mycket mental och fysisk träning i VM-förberedelserna.

Därför tränar Sebastian tillsammans med en personlig tränare. Plötsligt fann de sig båda i en kamp med den matintresserade rapparen Petter om vem som kan laga den godaste bearnaisesåsen.

– Petters PT är också kock. Så han ska lära Petter att göra bearnaisesås, och jag ska lära min PT. Sedan får vi se vem som gör den godaste.

Om Södermalm vore en maträtt, vilken vore det då?

– Något orientaliskt kanske. Kryddighet, hetta, känsla och passion med kryddor från hela världen. Söder är så öppet för alla.

Södermalmsbon Sebastian Gibrand:

Namn: Sebastian Gibrand.

Ålder: 32.

Bor: Renstiernas gata.

Jobb: Kock och egen företagare.

Familj: Flickvän. "Hon dök upp under coronan när jag hade lite ledigt".

Lyssnar på i köket: Musik med mycket fart och feeling. The Hives, Springsteen, Metallica. "Mycket trummor så att man kommer i gång. Jag lyssnade inte på Metallica förut, men Tommy Myllymäki introducerade dem för mig".

Äter helst på: Bar Agrikultur. "Bra gin och vettiga priser".

Lagar helst just nu: "Något enkelt som går snabbt, kanske pasta. Helst ska det gå att göra i en stekpanna, carbonara till exempel".

Visa merVisa mindre