Socialtjänsten hade fått in flera orosanmälningar kring den 43-årige Hässelbypappan, som Mitt i berättat i januari. De försökte skapa sig en bild av familjens situation. Mitt under utredningen, den 14 november i fjol, begick pappan det misstänkta mordet och mordförsöket på sina två barn.

Detta framgår genom handlingarna i ett nytt beslut från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Fick kännedom om familjen i september

Den 43-årige Hässelbypappan ska ha haft vanföreställningar. Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnds socialtjänst är självkritiska till att man aldrig tog kontakt med psykiatrin när orosanmälningar kom in. Nu kräver Ivo i sin tur mer av den utredning som gjorts.

– Vi är i en fas där vi samlar in uppgifter i ett nytt tillsynsärende som vi inlett av stadsdelsnämnden, säger Frida Tamker, enhetschef på Ivo, till Mitt i.

I sin lex Sarah-anmälan uppger socialtjänsten att de fick kännedom om familjen första gången två månader före dådet. Polisen hade då, efter pappans beteende, uttryckt oro för barnen. Tre dagar senare, 17 september, gjorde pappan själv en orosanmälan till socialtjänsten. Orsaken? Han oroade sig för barnens hälsa.

I lex Sarah-anmälan framgår också att polisen, vårdcentralen och psykiatrin hade uttryckt oro för barnens situation. Hyresvärden var orolig för pappans mående. Men socialtjänsten drog aldrig slutsatsen att barnen var utsatta för akut fara.De hade medhåll från skolan.

https://www.mitti.se/nyheter/flera-orosanmalningar-gjordes-mot-hasselbypappan-innan-dadet/repvae!6j@rxmPDIEhIyjQuTHCneA/

https://www.mitti.se/nyheter/anstrangt-personallage-pa-socialtjansten-i-hasselby-vallingby/repujg!ET6ZPyNEpv@QjmiSpwWmMg/

Den 8 november tog förvaltningen kontakt med föräldrarna för ett nytt möte. Det bokades till den 19 november. Fyra dagar efter att familjetragedin kom att ske.

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd konstaterar vidare i sin egen lex Sarah-anmälan att händelsen utgjort ett allvarligt missförhållande, men menar att man följt sina rutiner och att utredningen genomförts inom laglig utredningstid.

– Men vi ser inte i den utredning som stadsdelsnämnden skickat in om de fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet, säger Frida Tamker på Ivo.

Ska analysera informationen

Ivo fortsätter alltså att utreda händelsen.

– Vad vi kommer fram till får vi se när vi hunnit analysera all information, säger Frida Tamker.

Aida Rizvic, avdelningschef på barn- och ungdomsenheten i Hässelby-Vällingby, skriver i mejl till Mitt i att hon inte kan svara på några frågor om ärendet på grund av sekretess.

https://www.mitti.se/nyheter/flera-orosanmalningar-gjordes-mot-hasselbypappan-innan-dadet/repvae!6j@rxmPDIEhIyjQuTHCneA/