Mitt i rapporterade senast 2020 om socialnämndens ekonomiska problem.

https://www.mitti.se/nyheter/socialnamnden-kan-ga-40-miljoner-back/reptfc!z@pmqGSUvMo75B7PLZSc2g/

Sedan dess har situationen förbättrats, men enligt en intern prognos från slutet av september saknades 18 miljoner kronor för att budgeten för 2022 skulle gå ihop.

I december beslutade kommunfullmäktige att tillföra ytterligare tio miljoner kronor.

Oppositionsrådet Anton Lindgren (S) reagerade på att det fortfarande saknas 8 miljoner, vilket han ansåg skulle innebära nedskärningar i kommunens förebyggande arbete, med mindre resurser till exempelvis brottsförebyggande.

– Brottsförebyggande insatser är kärnan i trygghetsarbetet. Man borde satsa mer på det i stället för att skära ner, säger han.

Förbättrat utfall i ny prognos

Socialnämndens ordförande Seppo Karmitsa (KD) slår dock tillbaka mot kritiken. Han förklarar att prognosen från i höstas var preliminär och att nya beräkningar har visat på en förbättring av utfallet, med 8 miljoner kronor, så att budgeten är i balans.

– Utifrån dagens läge bedömer vi att vi fått en budget som vi kan arbeta utifrån med kvalitet som tidigare. Några nedskärningar inom det förebyggande arbetet är inte aktuellt, det är vi alla helt överens om i den politiska majoriteten, säger han.

Enligt Anton Lindgren bygger den nya budgeten emellertid på ”önsketänkta kostnadsminskningar inom myndighetsutövningen”.

– När dessa inte infrias kommer nämnden återigen behöva skära ner i sina verksamheter för att klara budget, på grund av att styret fortsätter att underfinansiera nämnden trots enorma överskott i kommunens ekonomi. Av erfarenhet vet vi att det går ut över all verksamhet som inte är lagstyrd, inklusive den förebyggande, säger han.