Budget i balans. Det har socialnämnden i Sollentuna inför 2022. Men enligt Anton Lindgren (S) bygger den på en önsketänkt glädjekalkyl. Foto: Mostphotos

Socialnämnden får tio miljoner extra – räcker inte enligt S

Socialnämnden har brottats med stora underskott de senaste åren, men budgeten för 2022 är i balans. Det bygger dock på ”önsketänka kostnadsminskningar” anser oppositionsrådet Anton Lindgren (S).

  • Publicerad 13:50, 19 jan 2022

Några nedskärningar inom det förebyggande arbetet är inte aktuellt.

Mitt i rapporterade senast 2020 om socialnämndens ekonomiska problem.

Socialnämnden kan gå 40 miljoner back

Sedan dess har situationen förbättrats, men enligt en intern prognos från slutet av september saknades 18 miljoner kronor för att budgeten för 2022 skulle gå ihop.

I december beslutade kommunfullmäktige att tillföra ytterligare tio miljoner kronor.

Oppositionsrådet Anton Lindgren (S) reagerade på att det fortfarande saknas 8 miljoner, vilket han ansåg skulle innebära nedskärningar i kommunens förebyggande arbete, med mindre resurser till exempelvis brottsförebyggande.

– Brottsförebyggande insatser är kärnan i trygghetsarbetet. Man borde satsa mer på det i stället för att skära ner, säger han.

Förbättrat utfall i ny prognos

Socialnämndens ordförande Seppo Karmitsa (KD) slår dock tillbaka mot kritiken. Han förklarar att prognosen från i höstas var preliminär och att nya beräkningar har visat på en förbättring av utfallet, med 8 miljoner kronor, så att budgeten är i balans.

– Utifrån dagens läge bedömer vi att vi fått en budget som vi kan arbeta utifrån med kvalitet som tidigare. Några nedskärningar inom det förebyggande arbetet är inte aktuellt, det är vi alla helt överens om i den politiska majoriteten, säger han.

Enligt Anton Lindgren bygger den nya budgeten emellertid på ”önsketänkta kostnadsminskningar inom myndighetsutövningen”.

– När dessa inte infrias kommer nämnden återigen behöva skära ner i sina verksamheter för att klara budget, på grund av att styret fortsätter att underfinansiera nämnden trots enorma överskott i kommunens ekonomi. Av erfarenhet vet vi att det går ut över all verksamhet som inte är lagstyrd, inklusive den förebyggande, säger han.

Minus 18 miljoner blev till budget i balans

Prognos socialnämnden för 2022, gjord i september:

Nettokostnader: 333 391 000 kronor.

Budgetram: 315 300 000 kronor.

Differens: 18 091 000 kronor.

Beslutad budget socialnämnden för 2022, i kf i december:

Nettokostnader: 325 300 000 kronor.

Budgetram: 325 300 000 kronor.

Differens: 0 kronor.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46

Malmparkens dag firas i dagarna två

Nyheter Syftet är att skapa ökad framtidstro och trygghet På lördag och söndag, den 28 och 29 maj, är det dags för Malmparkens dag i Tureberg.tisdag 24/5 7:12

Två pojkar döms för förnedrande rån

Nyheter Hotade drabbad tonåring till livet En tonåring blev slagen, sparkad och hotad då han rånades av två jämnåriga pojkar i Rotebro i november 2020. Rånet hade dessutom förnedrande inslag och filmades av gärningsmännen. Nu har de båda...måndag 23/5 15:21