Lidingö

Det dröjde inte länge efter det att Bodalsbon Bengt Wiberg pensionerat sig från sitt jobb som ekonomichef i Lidingö stad innan han var fullt sysselsatt igen.

– Jag sa upp mig från mitt välbetalda arbete och skulle gå i pension. I stället har jag nu jobbat oavlönat i åtta år.

Trebarnspappan som numera har sex barnbarn hade planer på att luta sig tillbaka. Innan han blev kommunalt anställd har han bland annat arbetat som ekonomichef i Saudiarabien under sju år, och även seglat jorden runt med Handelsflottan. Nu var tiden inne för att ägna sig åt familjen och sjunga rocklåtar på karaoke. Men nej.

Ett tandläkarbesök förde honom på andra tankar.

– Jag hade en permanent skada och många problem. Tandläkaren sa att jag måste sluta snusa, men jag vägrade.

Han satte kirurgtejp där prillan möter tandköttet. Han prövade även olika typer av plåster och upplevde att svedan upphörde och det rödfärgade tandköttet försvann.

Pragmatisk son

Därefter startade han bolaget Sting free AB. Han skickade ut en enkät och upptäckte att många snusare faktiskt ogillar den brännande känslan.

– De stora drakarna verkar ju tro att alla vill att det ska svida och bränna, men så är inte fallet. Vi ser därför en jättemarknad.

”Vi” är Bengt och hans son, Daniel Wiberg, som Bengt anställt som vd i bolaget.

– Min son är pragmatisk, han är ingenjör. Och jag är den obotliga optimisten. Nu delar vi en kontorslokal på 20 kvadrat där vi ser ut över Lidingöbron.

Efter flera års studier och experiment har Bengt Wiberg fått den hjälp han behöver för att plocka fram ett tobaksfritt snus som inte bränner under läppen. Den ena sidan av snuspåsen är försedd med ett skyddande membran.

– Vi har hittat teknik, material och ett sätt att laminera snuspåsarna industriellt. De tillverkas i Kungsängen utanför Stockholm.

– Vi har testat det här på hundratals rökare som fått prova vanligt snus och spottat ut det eftersom det svider. Samma innehåll i vår påse har de däremot behållit.

Strax före jul började flera butiker på Lidingö sälja snuset.

Bengt och Daniel Wiberg har blivit inbjudna för samtal med kommunalrådet i Lidingö stadshus. De har käkat lunch på Grand Hôtel med fastighetsmiljardären Erik Selin, som satsat fem miljoner i deras företag. Flera privatpersoner och företag på ön har också investerat.

Bolaget har tagit emot ett pris i New York med motiveringen att de kan locka folk att sluta röka

I februari får företaget igång en första produktion av drygt 20 000 snusdosor.

– Vi har fem, sex e-handlare som vill sälja snuset.

– Vi har patentskyddat innovationen i Sverige, och har fått löfte om godkännande i flera länder. 

Snus är ju ingen hälso­produkt direkt?

– Om man redan är rökare kan man minska risken för sjukdomar genom nikotinplåster eller snus. Sverige har lägst andel rökare i hela EU. Vi har i princip slutat röka och snusar istället.