Det är lek och skratt på skidspåren när Svenska Skidförbundets engagemang "Alla på snö" intar Gärdet på Östermalm och engagerar Stockholms fjärdeklassare att testa på skidåkning. På fyra platser inom Stockholm stad under fem veckor får 5000 barn testa på att åka på snö.– För många elever är det här första gången de testar på skidåkning och tillsammans skapar vi skidglädje. Vi låter barnen få prova på olika skidtekniker som att glida, svänga, stanna och ramla men viktigast är att eleverna får chans till att leka fram kunskapen, säger Fredrik Blank, Svenska Skidförbundets konsulent för Alla på snö.

Under fredagen

Under fredagsförmiddagen var bland annat fjärdeklassarna från Lilla Adolf Fredriks skola ute i skidspåren på Gärdet och peppade varandra till skidåkning. Tre av dessa var Bonnie Lindberg Möller, Amanda Bjarnson och Elisabeth Murray som för första gången testat på längdskidåkning. 

– Det har varit riktigt roligt att få åka skidor. Vi tre har alla testat på lite slalom innan men det här är första gången vi provar på längdskidor. Vi har tagit oss upp för backar och åkt ner, åkt i spåren, ramlat lite och sen fortsatt. Det här vill vi göra igen, säger Amanda Björnson.

Lek i snö

Efter skidåkning och lek i snö avslutades dagen med att eleverna och ledarna stod i en stor ring och gemensamt "snödansade" till en snöig partylåt som uppmuntrade alla till att vara ute på snön, oavsett vem du är.– Vi har fått bra respons och många vill ofta åka igen. Flera elever har överkommit sin skidrädsla och vill i högsta hugg få slänga på sig skidorna och åka igen, säger Fredrik Blank.