Anela Toskic, hennes sambo och dotter hade precis rundat hörnet från Odengatan in på Torsgatan när barnvagnen som ettåringen låg i träffades av hårda snöbollar.

Angela tittade mot höjden av Vasaparken och såg ett gäng med vad hon bedömde som tolvåriga pojkar med huvorna uppdragna.

Hon skrek åt dem att sluta och komma ner därifrån.

– Tack och lov var suffletten på vagnen nerdragen. Jag vågar inte ens tänka på hur det annars hade kunnat gå. Gör man så har man ju inga gränser för vad som är okej.

Efteråt gjorde hon en polisanmälan och skrev på Facebook om vad som hänt.

– Barn har blivit tillsagda tidigare men de käftar emot eller springer därifrån. Jag valde att anmäla för att föräldrar ska förstå allvaret.

– Det här är innerstadsbarn som bor i närområdet. Det är inte det Vasastan jag känner igen, och jag har bott här ett tag.

Håller utkik

Mitt i har gått igenom drygt ett tjugotal av de senaste årens vittnesmål i lokala grupper som handlar om gäng som kastat allt från snöbollar, vattenballonger, stenar och ägg mot ­gående, cyklister och bilister.

En av Facebookgruppernas administratör tog nyligen kontakt med polisen och trygghetssamordnare för att påtala problemen. ”Skrämmande ofta kommer det inlägg [...] som handlar om att någon blivit verbalt eller fysiskt påhoppad men även trakasserade av barn och ungdomar här i stadsdelen”, skriver han i ett inlägg.

– Fältarna håller utkik när de rör sig i området men har än så länge inte påträffat några snöbollskastare, säger Karina Karlström, kommunikatör på Norra innerstadens stadsdelsförvaltning.

Anela Toskic upplever att många föräldrar inte har koll på vad barnen gör efter skoltid.

Anela Toskic upplever att många föräldrar inte har koll på vad barnen gör efter skoltid.

Privat

Ta kontakt

Fältassistenterna har ökat närvaron i området vid Vasaparken och har tagit kontakt med både skolor och Norrmalmspolisen, enligt trygghetssamordnaren Andreas Kagg Stenmalm.

Han uppmanar folk att säga ifrån när de ser stök och säger att man gärna får höra av sig till förvaltningen eller polisen om man upplever en otrygg situation.

– Det är bättre att ta kontakt med mig än att skriva på Facebook. Jag tycker att man ska reagera, att vuxna borde bli bättre på att gå in och vara gränssättande.

– De flesta barn ser det nog som en harmlös lek och förstår inte att det kan skada människor.