Nyss var Sneakerstvätten i Hornstull, som drivs av Oscar och Jens Wallin, ensamma i Sverige om sitt affärskoncept. Snart erbjuds deras service i 28 MQ-butiker. Foto: Pekka Pääkkö/Mostphotos

Sneakerstvätten på Södermalm expanderar – med 28 nya ställen

För två månader sedan öppnade Sneakerstvätten i Hornstull, då den enda i sitt slag i landet. Nu är det redan dags att expandera – med 28 nya ställen. "Det visar att om man har en idé, så måste man våga prova den", säger ägaren Jens Wallin.

  • Publicerad 16:42, 20 maj 2021

I mars skrev Mitt i om Sneakerstvätten i Hornstull, som precis hade öppnats av Oscar Wallin tillsammans med pappan Jens Wallin.

De ska få stockholmarnas sneakers att glänsa

Affärsidén var ganska simpel – tvätta och blås liv i stockholmarnas gamla gympadojor. Då var de den enda butiken i landet med fokus på den typen av service. Snabbt blev de poppis.

– Det gick bra från dag ett. Vi märkte av ett sug direkt, det kom bara mer och mer kunder. Folk ringde från hela Sverige, och undrade om de kunde skicka hit sina skor, säger Jens Wallin.

Nyligen hörde MQ Marqet av sig, och sa att de gillade far och son Wallins affärsidé. Ett avtal jobbades ihop, och snart öppnar sneakerstvättar på 28 nya ställen.

– Plötsligt blev det en mycket större grej, det är jättespännande. När vi startade tänkte vi inte så långt framåt, vi tyckte bara att vi hade en bra idé och ville se vart den bar. Det visar att om man har en idé, så måste man våga prova den.

Från inga sneakerstvättar i Sverige till två i Hornstull

"The shoe must go on", är Sneakerstvättens motto. Foto: Pekka Pääkkö

Ett 15-tal inlämningsplatser i Stockholm

Avtalet betyder att folk kan lämna in sina sneakers i ett 15-tal MQ-butiker i Stockholm, totalt 28 i Sverige. Sedan skickas de till Hornstull för att tvättas, för att på en vecka vara tillbaka nytvättade i butiken de lämnades in.

– Just nu har jag också lite ont i magen, att vi ska leva upp till det här. Det är lite logistiska grejer att lösa, men det är så jävla roligt.

Samtidigt kan kunder besöka butiken i Hornstull som vanligt.

– Hela familjen måste hjälpa till, så vi är mer än någonsin ett familjeföretag. Vi är inne och tvättar alla dagar i veckan. Vi har inga lediga helger, men det är kul!

Från och med 27 maj går skor att lämna in på utvalda MQ-butiker. I höst är planen att tjänsten ska utökas till alla 90 butiker.