Byggstart. Nu är rätt tid att dra igång etapp två, anser projektchef på Peab, Ludmilla Brandt. Målet är att riva p-platsen innan sommaren. Foto: Claudio Britos

Snart växer kvarteren fram på Norra stå

Det är halvlek i jättebygget på Råsundatomten. Hur går det efter att allt sattes på paus? Säljs lägenheterna? Och hur blir nästa etapp på parkeringsplatsen? Mitt i Solna gjorde ett besök på gamla stadion.

  • Publicerad 09:51, 23 nov 2021

Det är en historisk och rolig plats och vi kommer att försöka följa en röd tråd och få in historiska inslag

I november 2012 spelades den sista matchen på Råsundastadion.

Det som tjänat som nationalarena och hemmaplan för AIK, skulle rivas och ersättas av bostadskvarter.

Det har varit en byggarbetsplats i flera år när Mitt i Solna stämmer träff med Peabs projektledare på platsen.

Bygget har kommit halvvägs och det börjar bli spring i husen. Av de 340 lägenheter som står klara på södra sidan har 266 sålts.

Fler bostäder än beräknat

Projektet har dragits med dåliga försäljningssiffror. 2019 beslutade Peab att pausa bygget och avvakta med de norra kvarteren på parkeringsplatsen.

Det är här vi står nu, för just nu håller Peab på att rita på nästa etapp, det blir fyra hus på max nio våningar.

Tidigare har man pratat om 700 lägenheter på stadions mark. Men cirka 500 ska tillkomma, så totalt handlar det om omkring 850.

De nya husen byggs hela vägen fram till det södra kvarteret med endast Mittfältsgatan emellan.

– Vi ska få in bygglovet före jul och förhoppningsvis kan vi riva parkeringen innan sommaren 2022. De första två husen har tilltänkt inflyttning 2024, säger Ludmilla Brandt, projektchef på Peab.

Historiska inslag

Hur kvarteren ska se ut i färg och form är inte spikat.

– Men inför den här etappen har vi varit runt och tittat på omgivningarna för att hämta inspiration i den äldre bebyggelsen som finns i Råsunda. Det är en historisk och rolig plats och vi kommer att försöka följa en röd tråd och få in historiska inslag, exakt hur har vi inte landat i än, säger Ludmilla Brandt.

Tanken är säljstart nästa år.

Hur ser ni på risken för att lägenheter inte ska säljas, med tanke på hur intresset sett ut?

– Jag skulle säga att försäljningen har följt marknaden. 340 lägenheter är ganska mycket att sälja, och nu ser vi att det finns en efterfrågan och att det rullar på. Vi har kommit till ett läge där det är dags att börja på nästa etapp. Det tar ju också ett par år innan husen står klara.

Läget nära kommunikationer, Hagaparken och Solna Centrum tror hon skapar dragningskraft, plus att Peab haft tid att utvärdera efterfrågan.

– Nu när vi projekterar de nya husen försöker vi att möta de behov som finns idag. Corona har påverkat efterfrågan och vi kommer att erbjuda ett brett utbud – ettor upp till femmor.