Region Stockholm meddelar nu att 970 380 personer i regionen har fått den första dosen vaccin. Och antalet registrerade vaccinationer av dos 2 är 447 437 stycken.

Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att över hälften av den vuxna befolkningen i Sverige, 52 procent, nu har fått en vaccindos. 29 procent har fått två doser.

– Vaccinationsarbetet går framåt och fungerar väldigt väldigt bra. Vi kommer längre ner i åldersgrupperna med många som fått två doser. Just nu är det ett stort fokus på en andra dos i åldrarna 60-69 och en första dos i lägre åldrar, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten på en pressträff under torsdagen.

Just nu vårdas totalt 74 patienter i Stockholm med covid-19, 22 patienter är i intensivvård och 52 patienter vid geriatrik och akutsjukhus.

Trots att smittkurvorna pekar nedåt och läget ser hoppfullt ut menar Anders Tegnell att det ännu inte är läge att slappna av.

– Vi är fortfarande i en pandemi, vi är på väg neråt på kurvan, men vi vet att det kan vända snabbt. Därför är det viktigt att följa rekommendationerna, säger han.

Källa : Nationella vaccinationsregistret (NVR) 17 juni 2021. Statistiken omfattar givna vaccinationer till och med föregående vecka