Bergshamra pride startades för åtta år sedan och har sedan dess kört på varje år, med undantag för under pandemin. Skilla Lind, en av arrangörerna, tycker att evenemanget är viktigt för gemenskapen i området. Foto: Maria Fardi/Åsa Lind

Snart dags för Bergshamra Pride

Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.

  • Publicerad 13:15, 5 aug 2022

Folk är väldigt positiva och verkar se fram emot att det kan genomföras igen.

Under veckan har Stockholm Pride firats runt om i hela stan med mängder av evenemang, som traditionsenligt utmynnade i paraden som gick från Norr Mälarstrand till Östermalms IP.

Men än är det inte slut på festligheterna, lördagen den 27 augusti drar nämligen Bergshamra Pride i gång i fysisk form igen, efter en digital version 2020 och inställt firande 2021.

Festligheterna inleds med mingel vid Bergshamra tunnelbanas södra uppgång klockan 13.00, för att en timme senare mynna ut i själva paraden.

Bergshamra Pride 2019. Foto: Leif Oldenburg

Den populära paraden går från mingelplatsen genom Bergshamra och avslutas på torget där ett program med tal, musikuppträdanden och andra aktiviteter äger rum.

– Folk är väldigt positiva och verkar se fram emot att det kan genomföras igen. Det känns jättekul för oss som anordnar, säger Skilla Lind, en av arrangörerna.

Blir en folkfest

Bergshamra Pride arrangerades första gången 2014, och har sedan dess engagerat och lockat besökare. Med evenemanget hoppas arrangörerna kunna bidra till ett öppet och inkluderande Bergshamra.

– Pride är otroligt viktigt, med just Bergshamra Pride hoppas vi kunna visa för hbtq-personer som bor i området att vi ser dem och att det är en trygg plats att vara den man är. Det är också kul att samla Bergshamraborna och ha en folkfest tillsammans. Gemenskapen här i området är väldigt fin.