Inredd. Hela bastubilen är personligt inredd. Det finns en tanka bakom varje detalj. Foto: Pekka Pääkkö

Snart är det premiär för bastubilen på Lidngö

Bada bastu på ön och sponsra samtidigt arbetet för rena, skräpfira havsbottnar. Det är idén med Knugen Perssons spontanbygge som både är en bastu och en dykbil. – Det finns så många möjligheter, säger han.

  • Publicerad 08:00, 20 mar 2021

Vårt mål är att havsbottnarna runt Lidingö ska bli fria från avfall

Att dyka runt Lidingö är rena skattjakten. Det tycker Knugen Persson, Lidingöbo och hängiven dykare som bland annat dyker ihop med miljöorganisationen Rena Mälaren.

Bilar, mopeder, whiskeyflaskor från 1700-talet och tonvis med skrot är några av de saker han har hittat, bland annat vid dykningar utanför Dalénum.

– Att dyka är A och O. Det är allt, säger han.

För någon vecka sedan fick han snilleblixten som skulle kunna hjälpa honom att utveckla dykverksamheten. Han bestämde sig för att bygga om en gammal flyttbil till havsbastu med vedeldad kamin.

– Efterfrågan på en havsbastu är stor här. En annan efterfrågan är att man vill få bort gifter och avfall från våra vatten. Jag ville slå två flugor i en smäll.

Knugen Persson ingår i en grupp Lidingödykare som heter Knugen divers, de samarbetar med Rena Mälaren. Men dykning är dyrt och det är här bastun kommer in.

För bastun är inte bara en bastu, utan också en dykbil med plats för dräkter, syrgastuber och annat som behövs.

– Vi kommer ha den som dykbil, när vi är klara lastar vi ut dykprylarna och hyr ut bastun. Pengarna som vi får in ska täcka kostnader för bortforsling av avfall, hyra av kranbil och utrustning som går sönder hela tiden.

Tanken är att bilen ska kunna köras litet varsomhelst på ön: till stränder, båtklubbar, privata tomter och vattennära restauranger.

Vem som som helst får hyra.

– Ja, men inga svensexor. Annars kan det vara familjer, företag eller events. Vårt mål är att havsbottnarna runt Lidingö ska bli fria från avfall.

Vedeldad. Bastuna är vedeldad. Foto: Pekka Pääkkö

Bastu Knugen Persson(med mössa) Wille Winblad bygger en bastu i en liten lastbil. Foto: Pekka Pääkkö