I köket på Campus Södermalm i Norra Hammarbyhamnen råder febril aktivitet. Det är förvillande likt vilket storkök som helst inför en lunchservering. En skillnad är dock den låga snittlängden på kockarna.

– Jag kommer bli räkskalarproffs efter det här! Även om det inte går så bra just nu, säger Amelia, 10, som trots vad hon säger ser ut att skala räkor utan större problem.

Viktor och Amelia skalar räkor till den fisksoppa de ska göra till lunch. "Jag kommer bli räkskalarproffs efter det här!" säger Amelia.

Viktor och Amelia skalar räkor till den fisksoppa de ska göra till lunch. "Jag kommer bli räkskalarproffs efter det här!" säger Amelia.

Johanna Wallén

Rostar och skalar

Hon och Viktor, 12, har precis gjort honungsrostade mandlar och förbereder räkor inför den soppa som ska göras till lunch.

– Jag har inte gjort sådana här mandlar förut, men med bra instruktioner kan man göra allt, säger Viktor.

Amelia brukar hjälpa till med maten hemma, säger hon, men det är sällan hon lagar själv.

– Målet är att laga hemma en gång i veckan. Det kommer jag nog att göra, även om jag nog måste läsa från recept i början.

Chefskocken Annica Karlsson visar hur den asiatiska fisksoppan ska lagas.

Chefskocken Annica Karlsson visar hur den asiatiska fisksoppan ska lagas.

Johanna Wallén

En riktig köttbulle

Amelia och Viktor är två av ungefär 20 barn i åldrarna 10–14 år som under påsklovet går Foodfives matlagningskurs. De hålls av Annica Karlsson som agerar chefskock.

– Det är bra för barn att lära sig laga bra mat från grunden. Det finns så mycket halvfabrikat där ute och många har inte ens gjort eller ätit en riktig köttbulle, säger hon.

Förhoppningen är att skapa ett intresse både för att laga hälsosam mat och för kockyrket.

– Jag vill också få in ett helhetstänk, vi går även igenom dukning och att vika servetter. Det är också viktigt att lära sig att ta till vara på så mycket som möjligt av maten, så vi gör också en fond på räkskalen.

Foodfives kursen hålls i ett kök på Campus Södermalm vid Norra Hammarbyhamnen. I fyra, fem dagar får de lära sig att laga mat från grunden och testa på att vara kock.

Foodfives kursen hålls i ett kök på Campus Södermalm vid Norra Hammarbyhamnen. I fyra, fem dagar får de lära sig att laga mat från grunden och testa på att vara kock.

Johanna Wallén

Tips och trix

När de rostade mandlarna är klara är det dags för en genomgång av nästa rätt, vilket är en asiatisk fisksoppa. Förutom att visa hur rätten lagas delar Annica med sig av lite tips och trix – hur grönsaker hackas på bästa sätt eller hur man får en skärbräda att ligga stadigt.

Den bästa rätten de lagats hittills var en pasta pesto med chorizo, enligt Ingrid, 10 år.

– Fisksoppa är lite utanför min comfort zone, men det blir nog bra.

Är det något du kommer att laga hemma?

– Nä, jag gillar inte fisk så mycket.

För Emil, 12, är det femte gången han går kursen. Han tycks inte ha några problem med att ro ihop en fisksoppa.

– Det verkar inte vara ett så komplicerat recept. Jag lagar nog bättre mat än båda mina storebröder som är 21 och 24 år gamla, säger han.

Maten fixar han tillsammans med Andrea, 10 år.

Vad är roligast?

– När man blir nöjd. När man lägger upp allt fint på tallriken och det blir gott, säger hon.