BARN DRABBAS. Ingen går säker för coronaviruset, poängterar Johan Bratt, även om barn och unga sällan blir svårt sjuka. Foto: Claudio Britos

Snabb ökning – allt fler barn sjuka i covid-19

Antalet barn med covid-19 har fördubblats på bara några veckor. Den mer smittsamma brittiska virusvarianten tros vara förklaringen.

  • Publicerad 09:41, 12 apr 2021

De som är unga blir oftast inte så sjuka, men de kan ju i sin tur sprida smitta till äldre som blir allvarligt sjuka.

Smittspridningen ökar nu även bland barn och unga i Region Stockholm. För fem veckor konstaterades ungefär 200 fall i åldersgruppen 0-9 år. Vecka 13 hade antalet fall fördubblats.

I åldersgruppen 10-19 år har antalet konstaterat smittade ökat från cirka 700 vecka nio till 1 200 vecka 13.

– De senaste tre veckorna har vi sett en ökning med 8-9 procent per vecka i alla åldersgrupper, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Sex nya mottagningar för vaccinering öppnar

Nio av tio har brittiska viruset

En trolig orsak är den brittiska virusvarianten, som nu finns i nio av tio positiva tester. Den tros vara 50 procent mer smittsam än det ursprungliga viruset.

– De som är unga blir oftast inte så sjuka, men de kan ju i sin tur sprida smitta till äldre som blir allvarligt sjuka. Den största gruppen som sjukhusvårdas nu är i åldrarna 50-70 år. Men ingen går säker, säger Johan Bratt.

Hyperinflammation

Men även unga personer kan råka illa ut. På Astrid Lindgrens barnsjukhus har hittills 55 barn vårdats för MIS-C, en hyperinflammation associerad till covid-19, som kan vara livshotande.

Totalt i hela landet har 140 MIS-C-fall konstaterats. Det finns även barn som drabbas av långtidscovid med trötthet, koncentrationssvårigheter, återkommande feber och hjärtklappning. I hela Sverige har 12 dödsfall relaterat till covid-19 inträffat i åldersgruppen 0-19 år.

Slår hårdare mot barn

Enligt Anders Björkman, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet, slår det brittiska viruset hårdare mot barn än det ursprungliga viruset.

– Smitta till och från barn var inte effektivt med den första varianten. Det som den brittiska varianten tillför räcker för att det ska bli det. Den nya varianten har en bättre förmåga att leta sig till grupper av människor som det förra viruset inte hade samma förmåga att spridas till, säger han i en intervju i DN.

Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet fall bland barn och unga i Sverige ökat med mellan fem och 25 procent varje vecka sedan början av februari.

Över 100 000 smittade

3 355 barn upp till nio år har hittills konstaterats smittade i Region Stockholm.

I åldrarna 10-19 år har 17 532 fall konstaterats.

I hela Sverige har 116 714 barn och unga testats positivt under pandemin.

12 dödsfall har inträffat.

Visa merVisa mindre