Svea hovrätt tog beslut om att en av de två männen som dömdes av Attunda tingsrätt skulle försättas på fri fot. Nästa fredag meddelar hovrätten sin dom. Foto: Most Photos

Smugglade 388 kilo cannabis till Kungsängen – släppt av hovrätten

Efter ett tillslag mot en lagerlokal i Kungsängen i februari 2020 så kunde polisen beslagta 388 kilo cannabis. Två män dömdes till fängelse vid Attunda tingsrätt. Nu har en av de två männen försatts på fri fot av hovrätten i väntan på deras dom.

  • Publicerad 09:28, 17 jun 2021

Den 12 mars 2021 dömde Attunda tingsrätt två män till fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott efter att ha smugglat 388 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen i februari 2020.

Beslaget gjordes den 15 februari 2020, samtidigt frihetsberövades de båda männen vid ett tillslag i Portugal där de befann sig.

Knarksmugglare döms till fängelse

Långa fängelsestraff

En av männen, en man i 40-årsåldern, dömdes till fängelse i sju år och tio månader.
Den andre, en man i 55-årsåldern, dömdes till fängelse i sex år och tio månader.

Tingsrätten var enig i sin bedömning, båda männen dömdes mot sitt nekande.

Operation Costa

Polisens utredningsenhet inom NOA, Nationella operativa avdelningen, arbetade med utredningen som dels innebar att svensk polis infiltrerat ett antal individer för att nästla sig in och komma åt den kriminella organisationen. Detta tog sin början 2017 och arbetet bedrevs under namnet "Operation Costa".

Smugglade 400 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen

– Min spontana kommentar är att när det gäller situationen och de provokativa åtgärderna så har tingsrätten gjort samma bedömning som jag och mina kollegor har gjort, det vill säga att det här håller sig inom ramen för det som är tillåtet, sa kammaråklagare Sara Nilsson till SVT, i samband med tingsrättens dom.

Överklagade till hovrätten

Båda männen överklagade domen till hovrätten. I måndags denna vecka så avslutades den fem dagar långa förhandlingen.

Nu har en av de två männen, som är i 55-årsåldern, släppts av hovrätten, vilket Dagens Juridik var först att berätta om.

Thomas Martinson som försvarar mannen säger till Dagens Juridik att det finns en hypotes som kan förklara varför hans klient försatts på fri fot:

– Frisläppande tyder på att min klient kommer att frias och att domstolen anser att han utsatts för otillåten brottsprovokation.

Om så är fallet återstår att se. Domen från hovrätten kommer nästa vecka på torsdag den 24 juni.