Två familjer, tre hallar, fyra söner och tusen medlemmar. Squashklubben Intersquash vann nyligen SM på både dam- och herrsidan och säger sig vara en av landets största klubbar.
– Det är skithäftigt! Damerna har ett ungt lag och blev svenska mästare i debutsäsongen, där är rätt mäktigt. Vi är överlägset störst i Sverige och får fortsätta jobba med det våra farsor gjorde, säger Bolbol Aziz, 35, och tittar bort mot sin pappa i soffan inne i Roslagshallen på Roslagsgatan 24.
– Jag har två bröder och vi spelar alla squash. Han är 71 men tränar och står fortfarande på banan med barngrupperna. Det finns få som har lika bra bollkänsla som honom.
Pappan Aadel Aziz flyttade från Egypten 1971, efter att hans bror fått jobb på nygrundade Intersquash i Kampementshallen på Gärdet.
– Jag var 18, 19 och kom egentligen för att hälsa på min bror i några veckor men blev kvar. Jag var fotbollsspelare men det var för kallt här så då spelade vi squash istället. Då började mitt liv.
American psycho?
Squash härstammar från England i mitten på 1800-talet. Med tiden spreds sporten ut i världen och i Sverige spelades det inofficiella mästerskap redan 1937. Trettio år senare bildades Svenska squashförbundet.
Under 1970-, 80- och 90 talet fick den högintensiva sporten ett uppsving. Priserna på banor drevs upp och kom att förknippas med yuppies och finansfolk med snabba livsstilar.
– Många kanske tänker på filmer som Wall street eller American psycho. Ett tag blev det lite som med padel under pandemin, det gick bara spikrakt uppåt. Men vi håller priserna nere för att få in folk och bredda sporten, säger Bolbol Aziz.
Folk med svettband och sportbagar går förbi, morsar på varandra och småpratar med Bolbol.
– Vi har en fin gemenskap här. Det är den enda racketsport där man delar planhalva och sjukt taktiskt, men jättelätt att komma igång. Träningen är bra för hjärtat och konditionen, toppspelare ligger ofta på maxpuls under en hel match.
Squash är den enda racketsport där spelarna delar planhalva. Sporten är intensiv och toppspelare ligger väldigt nära maxpuls under en hel match.
Emil Salmaso
Världsspelare till Roslagshallen
Under en helg i augusti gör fyra spelare upp i en inbjudningstävling i Roslagshallen. Tre av dem är bland världens sex bästa: peruanen Diego Elias som fram till nyligen var världsetta och de två bröderna Mohamed och Marwan El Shorbagy från Egypten som möttes i en uppmärksammad VM-final 2017.
– Vi har kommit fram till att det inte hänt på 36 år, det är helt galet. Det var när Jahangir Khan spelade på Cirkus, säger Bolbol.
Vid receptionen i Roslagshallen står Christian Hansson. Han har jobbat i Roslagshallen i 30 år och hans pappa grundade Intersquash.
– Han växte upp på Östermalm där det fanns en squashhall han testade spela i och fick blodad tand. Så efter att ha jobbat på ett stålverk i Tyskland återvände han hem och ville göra något eget och startade upp flera hallar.