Söndagen den 9 juni är det dags att rösta i EU-valet. Men vilken inverkan har egentligen EU på lokala beslut? Mitt i Skärholmen möter stadsdelsnämndens ordförande Stephan Guiance (S) på den lilla lekplasten på Måsholmstorget, här märks EU:s inflytande direkt. Lekplatser är nämligen sedan flera år tillbaka utformade efter EU-normer och i hela Europa gäller samma minimikrav för säkerhet och stötdämpande underlag för lekredskap. 

– Det är jättemycket EU-lagstiftning som påverkar allt vi gör, säger Stephan Guiance. 

EU påverkar exempelvis sådant som hur ofta badvattnet vid Sätrabadet, Johannesdalsbadet och Mälarhöjdsbadet kontrolleras, vilket material det får vara i förskolornas leksaker och att hushållens matavfall och andra sopor ska sorteras varförsig. 

På den ena delen av Sätrabadet avråds från bad efter att upprepade prover visar att vattnet inte varit bra.

På den ena delen av Sätrabadet avråds från bad efter att upprepade prover visar att vattnet inte varit bra.

Malin Lövkvist

Rätt till stöd och likabehandling

Men Stephan Guiance lyfter framförallt hur EU påverkar människor på ett mer genomgripande plan.

– EU påverkar äldreomsorgen och rätten till stöd, sociala rättigheter som exempelvis visselblåsarfunktioner, rätten för funktionshindrade att få stöd att leva på samma villkor som alla andra och rätten till likabehandling av flickor och pojkar, säger han. 

I Skärholmen har de exempelvis sett att flickor tar del av fritidsaktiviteter i mindre utsträckning än pojkar och inte heller går lika mycket på fritidsgårdarna. Något som stadsdelsförvaltningen nu jobbar med att förändra. 

”Jätteviktigt för demokratin att rösta”

Omkring hälften av alla frågor på kommunal nivå påverkas, direkt eller indirekt, av EU-beslut.

Hur ser du på att EU-beslut påverkar stadsdelen?

– I grund och botten tycker jag att demokratin ska ligga så nära medborgarna som möjligt. Vissa lokala och nationella frågor kanske vi kan få sköta själva. Medan exempelvis klimatfrågor ju berör och påverkar alla. 

Färre röstar i EU-valet än i valet till riksdag och kommuner. Men valet är viktigt, menar Stephan Guiance. 

– Oaktat vad man röstar på så tycker jag att man ska rösta. Det är jätteviktigt så att inte demokratin förtvinar och dör. Och kan man inte rösta på den dagen så kan man förtidsrösta på biblioteken, säger han.