Han började klä ut sig innan han kunde gå. När Per Öhagen var fem år såg han för första gången After dark på tv.

– Då insåg jag att det fanns något som hette dragshow. Jag har alltid varit fascinerad av kostym. Jag älskade den goda fen Dorabella i Trolltider. Jag kunde också ta blött toapapper och göra monstermasker.

Lär sig om smink

Per Öhagen har jobbat som skådespelare på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen sedan 2012. Under påsklovet höll han en sminklektion för både vuxna och barn som kom till teatern.

En av åskådarna var Valentina Sesorak, 9 år, från Skärholmen. Hon brukar använda rouge och måla läpparna på fritiden.

– Det är kul att sminka sig och vara fin. En del kompisar sminkar sig också, säger hon.

En av de andra åskådarna var 10-åriga Freja Axblom från Bredäng, som gärna använder mascara och läppglans.

– Jag lärde mig hur man lägger ögonskugga, jag har inte provat det själv. En gång i skolan tog jag och en kompis på oss läppglans, nästan hela burken, säger hon.

10-åriga Freja Axblom blir sminkad av Per Öhagen.

10-åriga Freja Axblom blir sminkad av Per Öhagen.

Pekka Pääkkö

Sminktrend för unga

De senaste åren har det blivit trendigt med smink och hudvård för unga tjejer, samtidigt som unga varnas för att förstöra sin hud med olika produkter.

För Per Öhagen är det viktigt att skilja på skönhetshets, som han bara ser som destruktivt, och smink som något lekfullt.

– För mig handlar inte smink om skönhet, utan om förvandlingen. Det gifter sig med mitt teaterintresse. Jag tycker att man kan uppmuntra till att leka med smink och experimentera. Jag skulle inte vara så orolig för huden hos barn heller om de sminkar sig, men se till att de har en bra avsminkningsrutin. Kokosfett är bra till det, till exempel, säger han.

Per Öhagen har alltid känt en kärlek till glamouren. Han har jobbat som dragartist sedan han var 20 år.

Per Öhagen har alltid känt en kärlek till glamouren. Han har jobbat som dragartist sedan han var 20 år.

Pekka Pääkkö

Drag-visning på Dramaten

Per Öhagen har jobbat som skådespelare på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen sedan 2012. Någon gång i månaden jobbar han som dragartist. Förra året höll han i guidade visningar för barn på Dramaten, ihop med en annan dragartist.

Samtidigt gick Sverigedemokraterna ut med att drag skulle vara opassande för barn. Något som Per Öhagen har svar på tal mot.

– Det finns drag som riktar sig till barn, till 50-årsfester och till nattklubbar. Innehållet är ju inte detsamma i de olika framträdandena. Ingen dragartist som jag känner skulle göra samma show på en nattklubb som för barn, säger han.

Vad vill du förmedla med drag till barn?

– Att man kan hitta sitt eget uttryck. Drag är den ultimata förvandlingen. Jag älskar färg och glitter. Det är en lek med identitet men det är också viktigt att få utrycka sig hur man vill, oavsett kön, och bli respekterad för det.