Det bjuds på både solglimtar och plusgrader i Stockholm när det är dags att fira in det nya året.

– Under början av dagen passerar det lite regn, men det finns chans att det kommer passera ganska snabbt. Det blir upp mot 6 plusgrader och om vi har tur får vi lite sol mitt på dagen innan en del nya moln drar in, säger Alexandra Ohlsson, meterolog på SMHI.

Enligt meterologerna hotar ett regnområde som rör sig över Götaland under nyårsafton att dra in över huvudstaden.

– Har vi lite tur hinner det inte upp och vi får uppehåll under tolvslaget, och det kan även vara så att vi har någon enstaka pluggrad utomhus när vi ska skåla in det nya året.

Inte ovanligt

Milda temperaturer under slutet av året är inget ovanligt fenomen.

– Under 2000-talet har det faktiskt vid ett flertal tillfällen varit någon eller några plusgrader på nyårsafton. År 2016 stack det ut extra mycket med 10,5 plusgrader på nyårsafton, det är väldigt milt för att vara den sista december, säger Alexandra Ohlsson.

Milda starter på det nya året har även varit förekommande under de närmsta åren.

– Att det är någon enstaka plusgrad ute under tolvslaget är inte unikt längre. Att skåla in det nya året när du står och huttrar är snarare mer ovanligt under 2000-talet. 

Kan de som längtar efter våren se fram emot samma milda väder under resten av vintermånaderna?

– Tittar vi in i de första dagarna i januari så är det lite svängigt i temperaturen, men några dagar med plusgrader. Men den meteorologiska våren får komma tidigast den 15 februari och då är det sju dagar med över 0 grader i följd som gäller för att vi ska bekräfta att vi gått in i en ny årstid.

– Det kan även vara väldigt milda perioder innan dess som nu, men då är det ett bakslag för vintern.