De två gamla gula husen på Sätunavägen och Smedsgränd i Märsta, även kallade Smedsgårdarna kan komma att rivas. Boende i husen är bedrövade över bristen på information från hyresvärden, SigtunaHem.

Att det fanns rivningsplaner kom som en blixt från klar himmel för hyresgästerna.

– Under flera år har SigtunaHem lovat att de ska stamrenovera. Vi kom så långt att vi skulle välja tapeter och sådant. Sedan hände ingenting. I april fick vi ett brev att stamrenoveringen inte kommer att bli av. Våra adresser fanns med i kommunens bostadsförsörjningsprogram och husen ska rivas, säger Gabriella Odenbrink.

Trivs

På platsen för husen är planen att nya höghus ska byggas istället. För att få en lägenhet i någon av dessa måste man stå i Sigtuna bostadsförmedling.

– Vi har inte stått i bostadskön utan vi hade tänkt att bo kvar här tills de bar ut oss. Läget är perfekt, en halv trappa upp med ledstång på bägge sidor. Vi tänkte att vi klarar oss här. Men nu är läget något annat, säger Eva Persson.

Eva Persson och hennes make har försökt kontakta SigtunaHem för att få köpoäng för alla de åren de har bott i hyresrätten men utan lycka.

– Det enda som har erbjudits är en lägenhet i nybygget. Då kommer vi erbjudas en lägenhet där men det är ju nybygge och vi kommer få dubbla hyror men vilka har råd med det? De pratar ofta om likvärdighet men det finns ju ingen likvärdighet i det, säger Gabriella Odenbrink.

Inget beslut fattat

SigtunaHem meddelade på ett möte som hölls med hyresgästerna i mitten av maj att det kommer att ta minst två år innan husen rivs. En dialog förs just nu med kommunen och ändringar i detaljplanen måste till innan husen kan rivas. Än så länge finns inget rivningsbeslut även om det mycket väl kan komma att bli så enligt SigtunaHem.

– Vi har ett uppdrag från vår ägare, att titta på möjliga platser att skapa fler bostäder. Det här är en process som kommer att ta tid och vi kommer hela tiden att hålla hyresgästerna om vad som händer, säger Tony Persson som är affärsutvecklare på SigtunaHem och kontaktperson för de boende i Smedsgårdarna.

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) betonar att intet beslut är fattat.

– Det är inte kommunen som driver på för att riva dessa hus. Det är SigtunaHem som förfogar över sitt bostadsbestånd och de kom till oss och sa att här ser vi att det går att förtäta. Därför finns den med i planen för bostadsbyggande men det är på begäran av SigtunaHem som den finns med där. I det här fallet får vi titta djupare på det, jag var inte medveten om att det eventuellt finns ett kulturhistoriskt värde i dem, säger Olov Holst (M) som är ordförande i kommunstyrelsen.

Varför ska man riva funktionsdugliga hus?

– Vi har gjort bedömningen med offert, att få en modern standard kräver en för kostsam renovering. Det blev olyckligt att vi gick ut med renoveringserbjudandet, vi kan bara beklaga och jag har förståelse för att många är oroliga, det är vanligt i sådana här processer, säger Tony Persson.

Planen, om det blir ett beslut att bygga nytt, är att bygga två hus med sammanlagt 30 lägenheter. För de som i så fall väljer att ta en av de nya lägenheterna ordnar SigtunaHem en evakueringslägenhet under tiden för nybygget.

– Som det är just nu känns det inte hoppfullt att jag ska ha råd att flytta till en av de nya lägenheterna, säger Gabriella Odenbrink.