Allt började förra sommaren, när en elev från Stockholm Science and Innovation School i Kista reflekterade över hur många visitkort som man samlar på sig genom livet, hur otympligt och icke-miljövänligt det är.

När det sedan var dags att bilda ett UF-företag under sista gymnasieåret var det självklart vad några av klasskamraterna skulle göra: lösa problemet.

– Vi tänkte att vi är teknikare, vilka om inte vi skulle kunna fixa det här? Och på den vägen är det, säger Zacharias Svenblad, en av grundarna bakom Conform UF.

Gjort allt från grunden

Tillsammans med Lowe Garmark, Oscar Heaton, Fabian Wohlén och Sean Zhang började Zacharias Svenblad skissa på en idé om ett smart visitkort, som ska förenkla nätverkande genom att samla all relevant information digitalt.

Användaren behöver bara ett fysiskt kort, och genom så kallad NFC-teknologi kan folk sedan scanna kortet mot mobilen och få tillgång till all information kortägaren valt att lägga till.

Med ett knapptryck kan man sedan spara uppgifterna, som automatiskt läggs in i telefonens kontakter.

– Vi har byggt en egen databas från grunden och en hemsida, där alla som har ett kort kan gå in på sin profil och lägga till all information de vill ha. Man kan koppla sin Instagram, LinkedIn – det mesta helt enkelt, säger Zacharias Svenblad.

Företaget fick ta emot pris av av skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Företaget fick ta emot pris av av skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Stockholms stad

Bäst av flera hundra

I april pitchade företaget sin idé i finalen Stockholmsnästet – Stockholms stads variant av SVT:s populära program Draknästet, dit tolv av de flera hundra UF-företag hade kvalificerat sig.

Inför en namntung jury bestående av företrädare för stadens lokala näringsliv presenterade de sin affärsidé. Sedan började en månadslång väntan på att vinnaren skulle presenteras.

Och så, den 14 maj, var det dags. Gänget bakom Conform UF hade fått höra att de skulle pitcha sin idé igen för tvåorna på skolan, för att ge dem inspiration inför framtiden.

När de stod i skolans aula såg de dock att personer från utbildningsförvaltningen var där.

– Vi tänkte att "herregud, vi kanske har vunnit?", men vi fick slå bort den tanken och bara köra ändå. När vi var klara utannonserades det. Vi blev så otroligt glada, det är väldigt roligt, säger Zacharias Svenblad.

Tackar skolan

Nu siktar gänget in sig för fullt på SM i Ung Företagsamhet.

– Vi tar studenten nu och gruppen går skilda vägar, några ska göra lumpen och några börjar plugga. Men vi hoppas kunna driva företaget på sidan av, säger Zacharias Svenblad.

Klart är att framgångarna aldrig hade kunnat bli så stora om det inte vore för stödet de fått från alla på skolan i Kista, understryker han.

– Vår UF-lärare Jennifer har varit helt fantastisk. När man går på en så pass liten skola så backar alla en. Vi har fått så fint stöd av lärare, elever, rektorerna – man känner verkligen att alla har en om ryggen.