Luleåbördiga Erika Svanström (KD) tar över rollen som ordförande i kultur- och fritidsnämnden, efter Robert Nibelius (M) som i stället blir ordförande i tekniska nämnden.

En plats hon är ovan vid, berättar hon för Mitt i, när vi träffar henne på slottet.

– Om man är Kristdemokrat från Luleå är man inte van att sitta i majoritet. Det finns många möjligheter som ordförande i majoritet att påverka, och forma. Det ska bli spännande.

Kan spela volleyboll

Västra danderydsbon Erika Svanström, 44, har varit politiskt engagerad nästan hela sitt vuxna liv. Innan hon flyttade hit 2017 har hon haft flera politiska uppdrag, bland annat som tjänsteman för KDs riksdagskansli.

Till fjolårets val blev hon ett av toppnamnen i lokala KD-gruppen.

Till intervjun har hon tagit med sig saker som representerar hennes olika fritidsintressen. En volleyboll, en musikbok och en scoutmössa från Danderyds sjöscoutkår.

Den starka lokalpatriotismen sticker ut i här, menar hon. Något som märks av i föreningslivet.

– Det har man inte på samma sätt i exempelvis Stockholm stad.

– Föreningsengagemanget är monumentalt här. Både bland vuxna och unga, och nivån är hög inom både idrotten, musiken. Det är nära till många privata initiativ, vilket är kul.

Vad är högst på agendan för 2023?

– Det kommer bli en stor förändring på idrottssidan, i och med att kommunen har köpt föreningarnas anläggningar. En annan fråga är att bli mer visionära och ge mer plats för kulturfrågor.

Hon nämner sådant som framtiden för Mörbybadet, en ny idrottshall, stödet till hembygdsföreningar och att de behöver jobba för att säkra lokala firandens framtid, som valborg.

Frågor som väntas prägla 2023.

– Jag har fyra sidor med anteckningar och utmaningar som behöver tas itu med. Vi kommer inte sitta sysslolösa i nämnden.

Vill samarbeta

Intervjun lider mot sitt slut. Ett nytt möte med förvaltningen väntar.

Hon berättar att ett mål är att skapa ett bra och samarbetsvänligt arbetsklimat i nämnden.

– Småbarnsföräldrar och mammor, som jag, är nästan utrotningshotade i politiken. Det är viktigt med bred representation och även de som knappt har tid över kan ta sig tiden. Min ambition är att det ska vara så lätt och enkelt som möjligt att vara engagerad.

– Jag vill jobba nära oppositionen, det ska inte behöva finnas starka skiljelinjer i kultur- och fritidsfrågor.