Jeppe Wikström, en av författarna till "Hej granne" och Sven Renström, vd på Olov Lindgren, som vill främja grannsämja. Bland snackisarna finns Stockholms äldsta träd och Kungliga operans takkrona.

Små snackisar ska främja grannsämja

Knappt hälften av stockholmarna över 30 år stannar och pratar med grannen, yngre knappt någonsin. Med 250 snackisar om Stockholm ska "Hej granne" värma upp kallpratet och öka omtanken.

  • Publicerad 17:01, 10 jan 2021

Man borde kalla det för varmprat i stället.

– Jag har en favorit. 1944 halkade Astrid Lindgren på en isfläck i Vasaparken och blev sängliggande. För att få tiden att gå skrev hon Pippi Långstrump. Hade hon inte halkat där i Vasastan hade det kanske inte blivit någon författare av henne. Då hade vi kanske inte haft någon Emil eller Madicken heller, säger Jeppe Wikström, en av författarna till boken "Hej granne".

Småprata för hälsans skull

Idén till boken föddes på fastighetsbolaget Olov Lindgren för att öka tryggheten i husen. Efter att ha gjort en SIFO-undersökning upptäckte bolaget att knappt hälften av hyresgästerna i Stockholm mellan 30 och 49 år säger något mer än hej till en granne. Bland yngre är det runt 15 procent.

Sven Renström, vd på Olof Lindgren, vill vända trenden. Han menar att hyresgäster som trivs bor längre i sina lägenheter och är mer varsamma med sin bostad, vilket kan leda till lägre kostnader. Även arbetsmiljön blir bättre. Själv försöker han alltid att småprata i hissen.

– Vi har blivit mer individualiserade och förlitar oss på staten i stället för att ta hand om varandra. Varje hus och varje gård är ett minisamhälle. Forskning visar att de tunna banden, småpratet i porten, är viktigt för hälsan. Att morsa på varandra och byta några ord gör gott, säger han.

Fakta värmer samtalen

Fastighetsbolaget har delat ut "Hej granne" till 5000 hyresgäster, men den säljs även i bokhandeln.

Boken innehåller fakta och onödigt vetande om Stockholm som ska få grannar att prata om mer än vädret, menar Jeppe Wikström. Att till exempel veta hur lång tid det tar att gå hela Valhallavägen, eller hur kvarteret Ryska smällen på Söder fått sitt namn, är småprat han kallar för "åh-fan-ism" som kan dras fram ur rockärmen.

– Man ska bli överraskad när man läser den! Man borde kalla det för varmprat i stället. Man värmer ju upp personen med lite prat. På engelska heter det så fint, small talk. Familj och vänner står oss närmast, men grannar är de som är närmast oss fysiskt, de är ju bara några meter bort, säger Jeppe Wikström.

Västerbron är en av 12 broar som förbinder Kungsholmen med resten av världen. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Äldsta rörliga reklamskylten vid Slussen som hängt där i 111 år nu. Foto: Per Cornell

250 snackisar om Stockholm:

Kvarteret Ryska smällen: Ryska plan fällde bomber över Stockholm och Strängnäs i februari 1944. En av bomberna landade i Eriksdal och skadade ett pumphus från gamla Årstaverket. Det återuppbyggdes och flyttades till Hammarbyslussen när Eriksdalsbadet byggdes.

Valhallavägen: Det tar nästan en timme att gå hela Valhallavägen från start till slut.

Gatunummer: Alla gatunummer i Stockholm utgår från Slottet. Det högsta gatunumret innanför tullarna är Åsögatan 213.

Populär rulltrappa: Stans första rulltrappa installerades 1915 inne på NK:s varuhus. Den blev så populär bland stans ungdomar att den gick sönder.

Hundraårig reklamskylt: Stomatolskylten är Stockholms äldsta rörliga ljusreklam. Den tändes 1909, men det är inte neon utan 1361 glödlampor som lyser.

Stadsdel mellan broarna: Kungsholmen är egentliga Staden mellan broarna. Inte mindre än tolv broar förbinder ön med omvärlden.

Stockholms äldsta träd: Birger Jarls ek är över 800 år och står några meter från Essingeleden vid Kristinebergs trafikplats.

Miljömedvetna: Varje stockholmare förbrukare i genomsnitt 300 liter vatten per dygn. Det är nästan dubbelt så mycket per person som i övriga Sverige. Stockholmare är även sämst i Sverige på att panta, och slänger 44 ton skräp i toaletten (allt annat än toapapper) varje vecka.

SL skänker bort hittegods: Kontanter som kommer in till SL:s hittegodsavdelningarna skänks i slutet av året till Stadsmissionen, det brukar uppgå till runt 150 000 per år.

Källa: Hej granne.

Visa merVisa mindre