Kenneth Gauffin kom in i mack-branschen via sin pappa. Han ägde nämligen gamla Gulf-macken i Träkvista. 1971, när Kenneth var i tioårsåldern, började han hjälpa sin pappa på macken. Efter det sökte han arbete på OKQ8 söder om Ekerö centrum och blev anställd som fjortonåring.

– Där hade jag en underbar chef, Björn Dahlström. Han brukade bjuda mig på middag och kunde skjutsa mig till jobbet, även fast han själv inte skulle jobba den dagen. Han tog hand om mig. Det styrde om hela mitt liv, det lärde mig att vara snäll och ödmjuk mot andra.

Nu har bilmackar blivit mer som restauranger, tycker Kenneth Gauffin. Tidigare sålde de mer bildelar, nu är det mest försäljning av korv och glass.

Nu har bilmackar blivit mer som restauranger, tycker Kenneth Gauffin. Tidigare sålde de mer bildelar, nu är det mest försäljning av korv och glass.

Stefan Källstigen

”Jag har levt med macken”

Egentligen har han gjort några korta mellanspel på andra jobb under den här perioden. Under några år arbetade han med bland annat bygg- och anläggningsprojekt och under en kort period tog han över sin systers restaurang. Annars har han arbetat i samma lokaler under 47 år.

– Jag har levt med macken och känner till alla skrymslen där.

Kenneth Gauffin säger att han sett barn som besökt macken växa upp och sedan bli stora, till exempel hans kollega Patrik. "Nu är han 40 år och vi jobbar ihop. Han minns när han var barn och handlade hos mig".

Kenneth Gauffin säger att han sett barn som besökt macken växa upp och sedan bli stora, till exempel hans kollega Patrik. "Nu är han 40 år och vi jobbar ihop. Han minns när han var barn och handlade hos mig".

Stefan Källstigen

Mer korv än meckande

Det bästa med jobbet har varit kundkontakten, säger Kenneth Gauffin, och många känner nog igen Kenneth på macken.

– Jag tror ärligt talat att jag känner halva Ekerö. Ibland kommer gamla skolkamrater fram och säger ”Nämen, är du fortfarande kvar?”. Alla vet vem jag är här.

Pensionera sig tänker han inte riktigt göra ännu. Planen är att jobba ett tag med något annat, men enbart tre dagar i veckan.

– Det har inte riktigt med bilar att göra, men med annat fixande. Jag gillar sånt.

Arbetet på bilmack har nämligen ändrats och blivit stressigare, menar Kenneth.

– Vi har gått från att sälja bildelar och livsmedel till korv och glass. Det har blivit som en restaurang.

Förutom ett intresse för att fixa med bilar och annat så har bland annat arbetstiderna hållit honom kvar länge på jobbet.

Kenneth Gauffin slutar på OKQ8 efter 47 år. Nu ska han arbeta tre gånger i veckan med annat och får mer tid till sitt golfspelande.

Kenneth Gauffin slutar på OKQ8 efter 47 år. Nu ska han arbeta tre gånger i veckan med annat och får mer tid till sitt golfspelande.

Stefan Källstigen

Vill firas med champagne

– Jag gillar att jobba helg för jag spelar mycket golf och spelar hellre på vardagar, eftersom det är mindre folk då.

Yrkeslivet har varit en lärorik tid, sammanfattar Kenneth.

– Lite tragiskt tror jag att det kommer kännas när jag väl slutar.

Även kollegorna kommer han sakna, bland annat Chokri, som också brukas kallas för ”Chucken”, som han ­arbetat med under tjugo år.

– Han är också en ikon. Han kom till macken 97 från Tunisien och kunde knappt någon svenska. Jag tog honom under mina vingar och lärde honom allt jag kunde. Vi har arbetat så bra ihop.

Slutar skarpt gör han 30 augusti.

– Min chef vill att jag ska sätta mig på en stol den dagen och morsa på alla kunder. Då sa jag att i så fall får du bjuda mig på champagne, så vi får se vad som händer.